Снимки: varnacouncil.bgВарна ще задълбочи сътрудничеството с норвежкия регион Oстфолд в

...
Снимки: varnacouncil.bgВарна ще задълбочи сътрудничеството с норвежкия регион Oстфолд в
Коментари Харесай

Общинари от Варна ходиха до Норвегия, върнаха се и заявиха: Ще правим нашето здравеопазване като тяхното!

Снимки: varnacouncil.bg

Варна ще задълбочи съдействието с норвежкия район Oстфолд в региона на публичното здраве. Чуждият опит и опциите за партньорство бяха разисквани по време на посещаване на варненска делегация в Норвегия.

В нея участваха ръководителят на ПК „ Здравеопазване “ към Общински съвет – Варна доцент Антоанета Цветкова, представители на общинската администрация и неправителствения бранш, както и специалисти в тази област. Визитата бе в границите на план „ Регионално партньорство за здраве и стабилно развиване “, финансиран по стратегия БГ07 „ Инициативи за публично здраве “, като задачата бе обмяна на положителни практики в процесите на основаване на здравна тактика и политика.

Варненската делегация показа положението на публичното здраве в България, след което бе изработен паралел с Норвегия. В тази връзка бяха дискутирани допирните точки сред двете страни и райони за адаптиране и използване на норвежкия опит в българския подтекст. Идеята е да се създаде модел за Варна, съгласуван с политическите, икономическите, социокултурни особености на нашия район, оповестиха от пресцентъра на локалния парламент в морския град.



„ Работните срещи бяха съчетани с интерактивни демонстрации на сполучливи практики за привличане на деца, учащи, възрастни в разнообразни стратегии за възстановяване на физическата интензивност, създаване на здравословни привички за хранене, за придвижване, за асимилиране на познания и обществена ангажираност. Демонстрациите бяха направени в теоретичен център, построен особено за основаване на подобаваща среда за реализиране на тези цели “, описа доцент Цветкова.

 

„ Във всички презентации, демонстрации и полемики като алена нишка минаваше тематиката за доброволчеството, взаимната помощ и доверието към институции и хора, която беше показана като главната причина за благополучието на норвежкото общество “, добави тя.

 

По думите на доцент Цветкова постигнатото в Остфолд в региона на публичното здраве е реалистично и за Варна. Това може да се реализира посредством съдействие сред здравните управляващи, университетите, неправителствения бранш, бизнеса и медиите.

 

„ Има добър работещ норвежки модел. Имаме подкрепящи интернационалните сътрудници и в този момент е подобаващият миг да създадем крачка за създаване на сходен модел и във Варна в името на по-доброто здраве и обществено благоденствие на хората в нашия район “, сподели в умозаключение доцент Цветкова.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР