снимки: Солвей Соди, Петел започват мащабен проект за драстично намаляване

...
снимки: Солвей Соди, Петел започват мащабен проект за драстично намаляване
Коментари Харесай

„Солвей Соди“ сменя въглищата с алтернативно гориво и биомаса

снимки: " Солвей Соди ", " Петел "

стартират огромен план за фрапантно понижаване на излъчванията въглероден диоксид обособяване при производството в него. Най-големият цех за калцинирана сода в Европа счита в границите на година и половина да размени инсталацията си за произвеждане на пара с нова, която да не употребява изкопаеми горива. Така вместо с внасяните от Южна Африка въглища и доставяния от Съединени американски щати и други страни петрококс, парата ще се създава с локално различно гориво от боклуци и биомаса.



На показване на плана пред медиите, изпълнителният шеф на „ Солвей Соди “ Спирос Номикос изясни, че намаляването на излъчванията на въглероден диоксид до най-строгите европейски стандарти е на първо място икономическа цел за компанията. От  2005 година насам „ Солвей Соди “ е понижил с 90%  замърсителите на въздуха, с 45% потреблението на вода, с 35% енергийната активност и с 30% отделянето на въглероден диоксид. Според Номикос, последният индикатор не е задоволително добър.

За замяната на изкопаемите горива с различни се разчита на общините в цяла Североизточна България и локалните аграрни производители. Страната ни от ден на ден е застрашена от наказания поради депонирането на боклуци, а съществена грижа за оправянето със сметта е на локалните управляващи. Най-малко 300 000 тона могат да бъдат превърнати в различно гориво, което да откри реализация в новия екологичен план на „ Солвей Соди “.



За да не се стигне до неправилното схващане, че заводът ще гори боклуци, пред публицисти беше показано какво съставлява различното гориво RDF, което ще размени въглищата. В момента то се създава от заводите за обработка на боклуци във Варна, София, Пловдив, а скоро ще се прави и в новия цех в Бургас. Именно технологията с изгарянето на този материал разрешава съществуването на фамозния цех за „ горене на отпадък “ съвсем в центъра на Виена, както и още към 500 сходни уреди към огромни обитаеми места в цяла Европа. Спирос Номикос акцентира, че от основаването на виенския цех технологията е станала доста по-съвършена и безвредна. Точно най-новите разработки ще бъдат употребени в девненския цех.

Ако за новата апаратура за пара няма задоволително RDF гориво, то ще бъде обезщетено със плява. Спазването на екологичните условия за нейното оползотворяване основава проблеми на земеделците и вместо да търсят други решения, те могат да разчитат за това на „ Солвей Соди “ и по-точно на новата ѝ дъщерна компания „ Девня Енерджи “.

Преди да се осъществя плана, „ Солвей Соди “ ще организира публични разисквания и срещи с жители, с цел да бъдат осведомени всички заинтригувани с проектите на компанията. По отношение на екологията, заводът си е сложи ясни цели – понижаване на въглеродния отпечатък с 1/3 до 2026 година, прекъсване на потреблението на въглища до 2030 година и реализиране на климатична индиферентност до 2050 година

 

*публикация 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР