Снимки на малки кръвоносни съдове по очната ябълка дават информация

...
Снимки на малки кръвоносни съдове по очната ябълка дават информация
Коментари Харесай

Накървавените очи показват мръсен въздух, сърдечен риск

Снимки на дребни кръвоносни съдове по очната ябълка дават информация на медиците за чистотата на въздуха, който дишаме, както и за обвързвания с това риск от сърдечни болести, оповестява Physorg.

Детайлни цифрови фотоси на ретината на другояче здрави хора посочили, че когато са изложени на високи нива на въздушно замърсяване, артериолите по очните дъна се стеснявали, което било знак за по-висок риск от сърдечни заболявания.

Немалко предходни проучвания свързват замърсяването на въздуха с заболяванията на сърцето. Новото изследване, оповестено в сп. PLoS, е дело на учени от Университета на Мичиган в Ан Арбър.

Медиците разкрили, че изследваните участници, излагани за малко на едва замърсяване имали кръвоносни съдове като на човек, по-стар с три години. Хората, от дълго време живеещи в мръсна среда били с артериоли, 7-години " по-стари " от тях. Казано по различен метод, хората, живеещи около натоварени автомагистрали и кръстовища имат 3% по-голям късмет да си докарат сърдечен проблем. При това става въпрос за равнища на замърсяване, считани за възможни съгласно федералната екоадминистрация на Съединени американски щати.

Ретиналните кръвоносни съдове са същите, като тези, които съществуват и в сърцето, както и в други телесни органи. Очните артериоли обаче са елементарно налични за образно проучване. Това открива и нови благоприятни условия за кардио диагностика и превантивно лекуване.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР