Снимки на изпочупени надгробни плочи се появиха вчера в социалните

...
Снимки на изпочупени надгробни плочи се появиха вчера в социалните
Коментари Харесай

МВнР осъди масово поругаване на еврейски гробове в София

Снимки на изпочупени надгробни плочи се появиха през вчерашния ден в обществените мрежи. На тях се вижда, че мраморните и гранитни плочи са натрошени.

На вандализма се натъкнали членове на еврейската общественост, които алармирали Организацията на евреите в България „ Шалом “. Оттам са подали сигнал в Столичната община и са получили увещание от зам.-кмета Тодор Чобанов, че ще бъдат взети всички нужни ограничения за определяне самоличността на причинителите и техните подбуди.

Ето какво написа един от пострадалите - Мико Леви, във Facebook:

"Отидох до софийските гробища, тъй като получих информация от сестра ми за всеобщо унищожени надгробни плочи в имота, където е заровен татко ми. Тъй като видях, че има още доста разрушени надгробни плочи, апелирам да посетите гробовете на вашите близки и да заснемете разрушенията, които са породени от вандалите. Добре е да се осведоми и Израелското посолство в България.

Очевидно, че техните дейности не са за кражба, а с ясната цел – вандализъм и антисемитизъм . Защо би трябвало да се протяга ръка на гроба на татко ми, който е умрял през 1970 година По това време надгробните плочи се правеха от най-евтиния материал - цимент и камъчета за мозайка. Тези рамки и плочи към днешно време нямат никаква стойност. Те не са откраднати, а просто са натрошени ".

По този мотив от Министерство на външните работи обявиха:

"Оскверняването на религиозни паметни знаци е акт на вандализъм, който е посягане против човешките правила и добродетели, както и против най-ценните достолепия на българския дух. Българското общество е образец за демонстрация на толерантност, доброжелателство и почитание сред хората с друг етнос, вяра и просвета.

Подобни дейности са в цялостно несъгласие с моралния избор на българското общество , потвърдило през вековете силите си в отбрана на правилата и полезностите на хуманизма, толерантността, върховенството на закона. Уверени сме, че причинителите на този акт ще бъдат разкрити от способените български институции и ще понесат своята отговорност ".

Вандалският акт е осъществен в навечерието на три от най-важните празници в еврейската вяра – Рош а Шана, Йом Кипур (Денят на изкуплението) и Сукот, подчертаха от "Шалом ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР