Снимката е от фейсбук страницата на инициативния комитет Спаси Перник,

...
Снимката е от фейсбук страницата на инициативния комитет Спаси Перник,
Коментари Харесай

Вечерни новини: В Перник поискаха оставки заради безводието, ЕС призова Сирия да спре ескалацията на насилието

Снимката е от фейсбук страницата на инициативния комитет " Спаси Перник ", уредник на митинга, с създател Владислав Стоилов.

Последните два дни от коледната седмица донесоха и сняг, като за някои области - Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра, беше разгласен жълт код поради предстоящ мощен снеговалеж. Пресцентърът на Столичната община заяви тази заран, че 122 снегорина почистват и обработват против замръзване съществени булеварди и улици и в кварталите в София, а пътищата към Витоша са посипани с пясък. Очаква се в понеделник преваляванията да спрат и времето в по-голямата част от страната да е ясно, само че поради североизточния вятър в идващите дни температурите ще останат ниски.

След петъчното изключително съвещание на държавното управление, на което министър председателят Борисов накара министрите да произнесат похвални слова за триумфите си през отиващата си 2019 година, по-късно същия ден отново той заяви от Стара Загора, че ръководещите нямат проект с какво ще заменят въглищните централи откакто на процедура страната се отхвърли да ги поддържа след 2025 година, макар досегашните изказвания, че ориста им е обезпечена до 2030 година, какъвто краен период планува новото европейско законодателство. Борисов изясни, че България не е отправила искане до Европейската комисия за разпределяне на финансиране за преструктуриране на въглищната енергетика, което можеше да направи до края на тази година, тъй като няма проект с какво ще замести мощностите в " Марица изток ". " Колкото и да желаяме през днешния ден, ще ни дадат, само че това не е в наш интерес. Ние няма с какво да ги заместим ", сподели министър председателят. Според някои специалисти и наблюдаващи обаче по този метод държавното управление ще се опита да оправдае строителството на стопански неоправданата АЕЦ " Белене ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести от уикенда в три фрази

В Перник стачкуваха с искане за санкции поради безводието

На протестно шествие през днешния ден няколкостотин поданици на Перник желаеха още веднъж отговорните за източването на язовир " Студена " да бъдат осъдени - те настояха за оставките на министрите на околната среда и водите и на районното развиване Нено Димов и Петя Аврамова, както и за правосъдна отговорност на някогашната кметица от ГЕРБ Вяра Церовска. В града дойдоха министърът на стопанската система Емил Караниколов и зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков, които оповестиха, че стартира незабавен ремонт на пречиствателната станция с изключение на подмяната на водопроводната мрежа, изчислена на 20 млн. лева В същото време в обществените мрежи беше припомнен тържественият старт на плана за рехабилитация на язовир " Студена " за 32 млн. лева, при който тогавашният районен министър Лиляна Павлова подсигурява, че Перник няма да страда от липса на вода.

Пловдив ще вземе заем до 120 млн. лева, подвигат се локалните налози

Пловдивският общински съвет позволи на кмета Здравко Димитров (ГЕРБ) да изтегли заем до 120 милиона лв. от Европейската капиталова банка за инфраструктурни планове в града. Сумата е сравнима с приходите на общината за предходната година. На същото съвещание в събота бе гласувано и нарастването на разнообразни локални налози и такси за пловдивчани.

Стачка в Germanwings може да засегне полети от София до Дюселдорф и Щутгарт

Германският авиопревозвач Lufthansa не съумя да предотврати стачката на водачите и стюардесите в самолетна компания Germanwings, която ще стартира дейно от среднощ на 30 декември и ще продължи до среднощ на 1 януари 2020 година Най-вероятно ще бъдат наранени и полетите на Eurowings, които се оперират от компанията, в това число тези от София до Дюселдорф и Щутгарт. Българското външно министерство разгласи на уеб страницата си телефони, посредством които български жители могат да се свържат с посолството в Берлин и генералните консулства в Мюнхен и Франкфурт при положение на нужда.

Европейски Съюз прикани за завършек на ескалацията на насилието в Сирия

Ескалацията на насилието в Северозападна Сирия от страна на сирийския режим и съдружниците му би трябвало да спре - за това прикани ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел. В публикувана от пресслужбата му позиция той осъжда " въздушните удари и безразборните обстрели на цивилни и пътищата, по които те бягат, довели към този момент до многочислени жертви и ранени измежду сред тях ". По данни на Организация на обединените нации поради усилването на офанзивата на Дамаск с поддръжката на съветска авиация единствено за две седмици към 235 хиляди души са били принудени да изоставен домовете си в този регион.

Празнуващи Ханука евреи бяха нападнати в дома на равин в Ню Йорк

[Reuters]
Хора от еврейската общественост в Ню Йорк се стекоха към дома на равин в предградието Монси, където петима души пострадаха, когато мъж нахлул и нападнал с мачете празнуващите Ханука. Двама от тях са в сериозно положение, измежду потърпевшите и синът на равина. По данни на в. New York Times по-късно нападателят е бил хванат в Харлем. В Ню Йорк бяха въведени засилени ограничения за сигурност поради серия от набези против евреи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР