Снимката е илюстративнаНепал обяви ден на траур в памет на

...
Снимката е илюстративнаНепал обяви ден на траур в памет на
Коментари Харесай

Ден на траур след самолетната катастрофа в Непал, която отне живота на 68 души

Снимката е илюстративна
Непал разгласи ден на печал в памет на жертвите на най-смъртоносната авиационна злополука в страната от три десетилетия насам. Беше доказано, че 68 души са починали при самолетната злополука, а полицията съобщи, че не чака да открие повече оживели, съобщи „ The Guardian “.

Самолетът ATR 72 на самолетна компания Yeti Airlines падна в стръмно дефиле, разруши се на части и избухна в пламъци със 72 души на борда, до момента в който приближаваше централния град Покхара в неделя, заяви полицията.

Войници използваха въжета и носилки, с цел да извадят телата от дълбокото 300 метра дефиле късно през нощта, като напъните за възобновяване продължиха и в понеделник.

„ Досега сме изпратили 63 тела в болница “, съобщи в понеделник полицейски чиновник. „ Заради мъглата издирването е спряно. Ще продължим издирването след един-два часа, когато времето се обясни “.

Спасителите търсят и черните кутии – записващо устройство за гласовете в пилотската кабина и записващо устройство за данните от полета – сподели Джаганат Нирула, представител на непалската работа за гражданска авиация.

Властите обявиха, че телата ще бъдат предадени на фамилиите след различаване и проучване.

Отломки от двумоторния турбовитлов аероплан бяха разпръснати на мястото на злополуката, в това число осакатени остатъци от крилата и пътническите седалки.

След злополуката там се втурнаха спасители, които се опитваха да потушат вилнеещите пожари, които изпращаха гъст черен пушек в небето.

На борда на самолета е имало 15 чужденци, измежду които петима индийци, четирима руснаци, двама южнокорейци и по един пасажер от Аржентина, Австралия, Франция и Ирландия, заяви за Агенция Франс Прес представителят на Йети Сударшан Бартаула. Останалите са били непалци.

Самолетът ATR 72 е изпълнявал полет от столицата Катманду и е паднал в дефилето сред чисто новото интернационално летище в Покхара и остарялото вътрешно летище малко преди 11 ч. (05:15 ч. по Гринуич) в неделя.

„ Разхождах се, когато чух мощен гърмеж, като че ли избухна бомба “, споделя 44-годишният очевидец Арун Таму, който се намирал на към 500 метра от мястото на случая и който предаваше онлайн в обществените мрежи видео от пламтящите остатъци.

„ Няколко души се втурнахме да забележим дали можем да спасим някого. Видях, че най-малко две дами дишат. Огънят ставаше доста натоварен и ни затрудняваше да се приближим по-близо “, споделя някогашният боец пред Агенция Франс Прес.

Не е ясно дали някой от намиращите се на място е бил ранен.

Въздухоплавателната промишленост на Непал процъфтява през последните години, като транспортира артикули и хора сред труднодостъпни региони, както и задгранични алпинисти. Но тя е наранена от ниска сигурност заради незадоволително образование и поддръжка. Европейският съюз забрани на всички непалски превозвачи да влизат във въздушното му пространство заради опасения за сигурността.

В Непал има и някои от най-отдалечените и комплицирани писти в света, обградени от заснежени върхове, като приземяването съставлява предизвикателство даже за опитни водачи.

Времето също по този начин е капризно и мъчно за прогнозиране, изключително в планините, където гъстата мъгла може ненадейно да закрие цели планини от погледа.

Най-смъртоносният авиационен случай в Непал е през 1992 година, когато всички 167 души на борда на аероплан на Пакистанските интернационалните авиолинии умират при злополуката му при метода към Катманду.

От 2000 година насам близо 350 души са починали при самолетни или хеликоптерни произшествия в Непал, където се намират осем от 14-те най-високи планини в света, в това число Еверест.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР