Снимката е илюстративнаКоледа чука на вратата, а сняг няма. Няма

...
Снимката е илюстративнаКоледа чука на вратата, а сняг няма. Няма
Коментари Харесай

Сняг няма. Но къде бушува буря от 300 г. и вали метанов дъжд

Снимката е илюстративна
Коледа чука на вратата, а сняг няма. Няма да ни е за първи път. В последните години това е особено за времето в България. За положително или за неприятно обстоятелствата са такива. Всъщност няма хубаво или неприятно време, това е въпрос на нашето лично чувство за студено, прохладно или топло време…

А знаете ли какво е времето на другите планети от Слънчевата ни система?

Да стартираме с Меркурий!

Най-близката планета до Слънцето, което значи, че „ Райко “ (б.р. Слънцето) ще е над 10 пъти по-ярък и ще наподобява 3 пъти по-голям в сравнение с, в случай че сме на Земята! И сигурно ваканцията Ви няма да е най-приятната при дневни температури от близо 420 градуса по Целзий, а нощни – до минус 184 градуса по Целзий.

Може би ще си кажете, че защото Меркурий е толкоз покрай Слънцето, той ще е рекордьор в класацията за най-горещата планета в Слънчевата система и тогава ще отскочите на отмора до Венера! Е знайте, че точно Венера се смята за най-горещата планета.

Венера има гъста атмосфера от въглероден диоксид и облаци от сярна киселина. Заедно те работят като оранжерия, задържайки топлината и затопляйки планетата до
впечатляващите 453 градуса по Целзий.
Ако на Венера в миналото е имало океани, то те от дълго време са пресъхнали.

Ще си кажете, тогава отиваме на Марс!

Да, добре сте се ориентирали. Дневните температури на Марс могат да бъдат близки до зимните на Земята, приблизително към 0 градуса по Целзий. Не е ужасно, нали?

Но има измама.  Тънката атмосфера на Марс не може да задържи топлината от Слънцето. Така че през нощта цялата топлота излетява гладко в Космоса и температурите се намаляват до към минус 128 градуса по Целзий. За Ваша информация, най-ниската записана температура на Земята при приземни измервания е минус 89,2 градуса по Целзий, измерена на 21 юли 1983 година на руската (тогава) станция Восток на Антарктида!, написа nimhi.bg

Многото изследвания на Марс карат учените да смятат, че в миналото може да е имало доста вода на Червената планета, само че през днешния ден този значим за живота запас на Марс не е задоволителен, с цел да подхрани Кръговрата на водата, какъвто го познаваме на Земята. И по този начин, Марс е най-вече пустиня. Нещо повече, на Марс се образуват страховити прашни стихии, които могат да покрият цялата планетата с прахуляк в продължение на седмици.

Ами за какво да не се отбием тогава до Юпитер?

Всъщност, няма да е допустимо. Няма по какъв начин даже да стъпите на повърхността на Юпитер, с цел да изпитате какво е времето там. Юпитер е газов колос – което значи, че няма твърда повърхнина, върху която да се стъпи.

Юпитер е планетата на бурите, която евентуално е най-известна със своето Голямо алено леке. Е,
това леке съставлява гигантска стихия,
която бушува повече от 300 години. И с цел да ви откажем напълно от екскурзия до Юпитер, знайте, че Голямото алено леке сигурно не е единствената стихия на Юпитер. Цялата планета е покрита от пластове от завихрящи се облаци високо в атмосферата, които евентуално са построени най-вече от амоняк.

Какво ни остава, с изключение на да посетим една от доста красивите планети – Сатурн?

Когато най-сетне стигнете до газовия колос Сатурн и неговите красиви пръстени, ще сте в действителност надалеч от Слънцето – на към 1,4 милиарда километра. Това е съвсем два пъти по-далеч от Юпитер. Времето тук? Средната температура на Сатурн е към минус 176 градуса по Целзий.

Добрата вест е, че на една от най-известните луни на Сатурн – Титан, съгласно учените, има промяна на сезони, има облаци, дъжд и атмосфера, формирана най-вече от азот, както и на нашата планета Земя.

Лошата вест е, че кръговратът на водата на Титан е от метан, т.е.
там вали метанов дъжд.
Поне гориво за галактическите коли ще има задоволително, само че както знаете, метанът е природен газ и е рисков за хората.

Като същински галактически туристи се запътваме към Уран. Наричат тази планета „ Леденият колос “. Не звучи доста примамливо, само че може би не знаят по какъв начин да се популяризират. Или пък не?

Температурата на Уран е към минус 217 градуса по Целзий. Освен това оста на тази планета е много наклонена, което провокира някои особености, до момента в който се движи по своята орбита към Слънцето. Една такава специфичност е продължителността на сезоните на Уран – един сезон е цели 21 години. Още по-хубаво е, че още веднъж поради характерния надолнище на части от Уран е или единствено ден, или единствено нощ. Вие от коя страна бихте избрали да прекарате една сезонна почивка?

Ама то не останаха планети. Само Нептун.

Хей го къде е – единствено на някакви 4,5 милиарда километра от Слънцето. Явно, че на Нептун ще е много студено – междинната температура е към минус 220 градуса по Целзий.

Ако това ви звучи познато, това е по този начин, тъй като Уран е с почти същата температура. Причината, заради която двете планети са с идентична температура на толкоз разнообразни дистанции от Слънцето, към момента е мистерия. Нептун има гъста атмосфера и е затрупан от непрекъснато сменящи се облаци.

Ако въпреки всичко преодолеете дистанцията до Нептун и студа, то не знам по какъв начин ще реагирате на негово кралско височество – Вятърът.

Скоростта напразно на Нептун е единствено 1930 километра в час. За ваша информация  най-страховитите урагани – от пета категория се характеризират с ветрове над 249 километра в час. При прекосяване на подобен вихър около обитаеми места се изисква евакуация на популацията.

Ами, да – забавна и разнообразна е. Времето на планетите също. Но нашият дом е Земята и с цел да продължим да се усещаме уютно в нейната климатична система, дано пазим природата!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР