Снимката е илюстративна4-годишното момиченце, което заедно с едногодишното му братче,

...
Снимката е илюстративна4-годишното момиченце, което заедно с едногодишното му братче,
Коментари Харесай

Разкрития след пожар: 4-годишно е държано месец мъртво в апартамент, бебе загинало от пламъците

Снимката е илюстративна
4-годишното момиченце, което дружно с едногодишното му братче, бяха открити бездиханни в изпепелено от пожар жилище във варненския квартал „ Владислав Варненчик “ доскоро повече от година, в действителност е било мъртво месец преди да избухнат пламъците. Това съобщи в окръжният прокурор на морския град Красимир Конов.

Трагедията се разигра на 9 октомври 2021 година към 22.30 часа. Тогава на незабавния телефон е подаден сигнал за пламъци, избухнали в жилище на първия етаж. То е населявано от 37-годишния Емил Христов, 22-годишната му другарка Мартина Йорданова и двете им деца – 4-годишната Мариела и 12-месечният Денис. След потушаването на огъня пожарникарите изнесоха от жилището телцата на децата. Тогава бе обявено, че момченцето е изгубило живота си в резултат на задушаване от дима, само че
повода за гибелта на 4-годишното
момиченце не бе ясна.

Разследването сподели обаче, че пожарът е тенденциозен. Родителите бяха арестувани. В жилището не е имало ток, който е бил изключен поради неплатени отговорности. Назначената химическа експертиза пък сподели съществуване на амфетамин и екстази в организма на 37-годишния Емил, който по време на пожара не е бил в жилището.

„ Досъдебното произвеждане към този момент е завършило, само че не е решено към момента всъщност от прокурора. Очакваме да бъде получено от Окръжна прокуратура до дни, след което ще предстои на разбор от страна на наблюдаващия прокурор. По тази причина, доколкото към момента няма направен прокурорски акт, ще бъда внимателен при коментара на това дело. Действително, нещастието е неописуема. Мога да отбележа, че прокурорът и проверяващият служител на реда поставиха неимоверни старания за изясняване на обективната истина по делото “, добави окръжният прокурор на Варна.

По думите му, на проверяващите незабавно е станало ясно, че гибелта на 4-годишната Мариела не е настъпила вследствие на огъня.

„ Съдебните медици дефинираха и отминалостта предвид на находките. За страдание не успяхме да установим повода за гибелта на момиченцето, без значение от положените старания. Бяха направени и хистологични проучвания. Що се касае до това дали е имало принуждение – ще отговоря най-общо, с цел да не изпадаме в злокобни детайлности.
Няма следи от упражнено принуждение,
което да е довело до гибелта на детето “, безапелационен бе Красимир Конов.

Пред проверяващите 22-годишната Мартина е обяснила, че щерка й е умряла вследствие на болест.

„ Изследвахме прикриването на гибелта на 4-годишното дете с оглед приемане на детски надбавки, само че се оказа, че майката не е получавала детски надбавки “, добави прокурор Конов.

Психиатрите са дали умозаключение, че двамата родители, Емил и Мартина са с невисок интелектуален статус, неспособност за вярна преценка на някои условия, блян на омаловажаване на свое държание, има данни, че са употребявали опиати, само че не са наркозависими. Майката на починалите деца е израснала по обществени домове и това е оказало въздействие върху държанието ѝ, сочат още данните от следствието. Според движимостите лица, „ лъжата не ѝ е непозната “, тя е със занижени морални полезности и мощно развъртян инстинкт за самозапазване.

В момента двамата родителите са на независимост, защото срокът за задържането им, до момента в който тече досъдебното произвеждане, е изминал.

„ Вярвам, че напъните, положени от прокуратурата и проверяващите ще се увенчаят с триумф и съдът ще отреди една наиистина обективна присъда. По закон, в случай че приказваме за съзнателно ликвидиране, наказването е 15-20 години и пожизнен затвор или пожизнен затвор без подмяна. В случая, защото има още един детайл – пожар, а при тенденциозен палеж с последвала гибел, законът планува от 5 до 15 години затвор. При палеж по несъобразителност със умрял, лишаването от независимост е до 5 години “, изясни окръжният прокурор на.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР