Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty ImagesНай-възрастната дива птица в света

...
Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty ImagesНай-възрастната дива птица в света
Коментари Харесай

Най-старата птица в света си измъти пиленце

Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty Images

Най-възрастната дива птица в света - албатросът Уиздъм, си измъти пиленце, заяви Службата за защита на рибните запаси и на дивите животни в Съединени американски щати.
 
Орнитолозите означават, че 68-годишната Уиздъм и нейният сътрудник са се срещнали, когато самката е била на 56 години, съобщи Дарик.

``
реклама

Албатросите като Уиздъм живеят нормално към 50 години. Затова всяко нейно ново пиленце провокира екстаз. Досега тя е измътила минимум 40.
 
" Видяхме я покрай гнездото ѝ на 29-и ноември и биолозите потвърдиха, че е снесла яйце ", споделиха предходната година от резервата на атола Мидуей.



Снимка Twitter
 
Тогава и в този момент край Уиздъм още веднъж е брачният партньор ѝ Акеаками. Той ѝ оказва помощ в мътенето, а по-късно и в развъждането на дребното. Докато то полети, ще минат седем месеца. 

Яйцата на албатросите се излюпват за 60 до 64 дни. Малкото на Уиздъм се излюпи този месец, а огромни пера ще му поникват след 150 дни.
 
Уиздъм има идентификационен пръстен от 1956 година Тогава е била най-малко на 5 години, само че е допустимо и да е била по-възрастна. Дълго време биолозите нямаха новина от нея, само че през 2002 година тя се появи. Оттогава постоянно идва да мъти в морския народен парк на атола Мидуей.

На атола Мидуей се е открила най-голямата колония албатроси в света. Уиздъм е лайзенски албатрос. Почти 70 % от този тип живеят на атола, който е на към 1900 км на северозапад от Хонолулу.
 
Има и по-дълголетни птици от Уиздъм, да вземем за пример папагалът Куки, който умря в зоологическата градина на Чикаго на 83 години. Уиздъм обаче евентуално е летяла най-дълго, по калкулации 3,2 до 4,8 милиона километра.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР