Снимка: Varna24.bgПовишението в цената на тока засега не се отразява

...
Снимка: Varna24.bgПовишението в цената на тока засега не се отразява
Коментари Харесай

Иво Бонев разкри ще скочи ли цената на хляба във Варна след поскъпването на тока

Снимка: Varna24.bg

Повишението в цената на тока към този момент не се отразява фрапантно върху пазара на самун, закуски и сладкарски произведения във Варна и повишаване на тази продукция няма да има, коментира за Varna24.bg Иво Бонев , ръководител на Съюза на хлебарите и сладкарите във Варна.  

" Цените преди месец и през днешния ден са едни и същи, дори има самун на 0,49 лева за 600 грама което съгласно мен е под себестойност. За разлика от варненския район, сътрудниците от Южна България имат повишаване с към 10 стотинки. Това се дължи на смелостта им и на търговски трикове, при които се тества пазара, с цел да се види по какъв начин ще реагират клиентите. Две са места в страната, където има жестока конкуренция, това са София и Варна. Колегите от Добрич, от Бургас и други по-близки места към Варна, нападат варненския пазар. Предлагането на самун е повече от търсенето. Капацитетите ни единствено за Варна са задоволителни да задоволят потреблението, което в летните дни са към 120-130 000 хляба на ден. Тези компании, които работят на мрачно, подбиват цените. И те са не по-малко от 50% от компаниите на пазара. Този проблем стои от години. Ние имаме редица оферти като да вземем за пример узаконяване на транспортните компании, които разнасят самун. Старата " дъвка " от години, че ДДС-то би трябвало да се понижи от 20 на 10%. Нещо, което в случай че се направи, съм уверен, че ще изсветлее сектора и съвсем на 100% компаниите ще си заплащат налозите. Така ще се усилят приходите към хазната. ", сподели Ива Бонев.

Той показа, че сектора е подложен на надзор от 13 органа.

" Това не е неприятно, тъй като произвеждаме артикул, който е хранителен и може да бъде рисков за нашето здраве. Тези инспекции са засилени през лятото. Има бригади, които не са от Варна даже. Една дребна забележка имам към Национална агенция за приходите, обаче. Техните чиновници ревизират във времето, когато комерсиалния обект прави 80% от оборота си за деня и в случай че в същото време бъде затворен, предприемачът търпи съществени загуби. Това не е добре за него, за потребителите, а и за Национална агенция за приходите, тъй като по-малко налози ще платим. Добре е тези инспекции да са ориентирани и повече към сивия бранш и да са в по-подходящо време ". 

Според специалиста не е добре да съхраняваме хляба в ледник през лятото. Сравнително по-нетрайни са тестените произведения, които са полуготови и се пекат на място във фурните, защото имат съставна част, която е вложена поради замразяването и трайността на тези артикули е по-кратка. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР