Снимка: The Global State of Tobacco Harm Reduction Прилагането на

...
Снимка: The Global State of Tobacco Harm Reduction Прилагането на
Коментари Харесай

98 милиона са потребителите на бездимни продукти по света

 Снимка: The Global State of Tobacco Harm Reduction
Прилагането на метода за понижаване на вредата посредством прекосяване към бездимни други възможности може да избави живота на милиони пушачи по света. Това стана ясно по време на виртуално събитие за развиването на концепцията за понижаване на вредата по света на 4 ноември 2020 година, проведено от английската организация за публично здраве Knowledge Action Change (KAC).

Общо 98 милиона души по целия свят използват по-малко рискови бездимни артикули спрямо цигарите. Сред тях 68 милиона са ползвателите на електронни цигари с течност , като най-разпространени са в Съединени американски щати, Китай, Русия, Англия, Франция, Япония, Германия и Мексико.

20 млн. са потребителите на устройства с нагряване на тютюн като IQOS и Glo в международен мащаб, като техният брой е максимален в Япония, където пушенето на цигари понижава с 32% от 2016 година насам, след стартирането на пазара на бездимните устройства.

Само в Съединени американски щати пък 10 млн. са потребителите на снус (шведски тютюн за орална употреба) и бездимни артикули като е-цигари.

 Снимка: The Global State of Tobacco Harm Reduction
Все още единствено 9 от 100 пушачи по света , обаче, използват бездимни артикули и то най-вече в страните с високи приходи, сигнализират специалисти от организацията в отчета си " Проблемът с горенето: Състоянието на концепцията за понижаване на вредата по света " ( " Burning Issues: The Global State of Tobacco Harm Reduction (GSTHR)).

За първи път в света създателите на отчетите Burning Issues показват данни за общия брой на потребителите на по-малко рискови бездимни произведения с никотин, като показват, че има незабавна нужда методът за понижаване на вредата от тютюна да бъде прибавен в по-голям мащаб, тъй че да се осъществя неговият капацитет за възстановяване на публичното здраве.

Подходът за понижаване на вредата значи да се помогне на тези, които не могат да спрат да пушат, да преминат на по-малко рискови бездимни артикули като устройства с нагряване на тютюн, е-цигари и снус за орална приложимост, като това би могло да понижи заболеваемостта и смъртността, свързани с тютюнопушенето в международен проект.
 Снимка: The Global State of Tobacco Harm Reduction
Официалното събиране на данни за използването на бездимни никотинови артикули все още е лимитирано, поради епидемиологичната обстановка, а то е от основно значение, с цел да се разбере тяхното влияние за справяне със заболеваемостта и смъртността, породени от пушенето.

И въпреки всичко, тези данни демонстрират степента, до която пушачите възприемат и стартират да употребяват тези артикули като бездимни други възможности на цигарите.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) 1.1 милиарда са пушачите в света , а техният брой не се е пременил от две десетилетия насам, макар напъните за надзор на тютюнопушенето.

80% от пушачите живеят в страни с ниски и междинни приходи, а осем милиона са смъртните случаи от болести, свързани с пушенето на година. От тях един милион са единствено пасивните пушачи, изложени на цигарения пушек. Според данни на СЗО смъртните случаи от болесттите, подбудени от пушенето, ще доближат 1 милиард до 2100 година
 Снимка: The Global State of Tobacco Harm Reduction
Затова английските специалисти приканват за незабавно намиране на нови способи за справяне с казуса и използване на метода за понижаване на вредата посредством по-малко рискови други възможности без пушек.

Особено значимо е това в страните с ниски и междинни приходи, където ограниченията за надзор на тютюнопушенето постоянно се ползват несполучливо или отчасти, процентът на пушачите остава висок или неизменен, а здравните системи са минимум готови за дейно лекуване на болесттите, свързани с пушенето, или за оказване на поддръжка на пушачите сега, в който те вземат решението да спрат да пушат.

" Това е решителен миг за здравето на 1.1 милиарда пушачи по света , които заслужават по-добра опция. ", съобщи професор Джери Стимсън при представянето на отчета.

Проф. Стимсън е почетен професор от Импириъл Колидж Лондон и шеф на английската организация KAC.
 Снимка: The Global State of Tobacco Harm Reduction
" Моята работа, до момента в който проучих голям брой критерии за установяване на степента на вредата от другите артикули с никотин през 2013 година, способства за разбирането, че електронните цигари са с към 95% по-малко нездравословни от цигарите . И все пак доста отхвърлиха научните доказателства за по-малкия риск на електронните цигари и снуса, и не престават да отхвърлят данните за относителната понижена щета. Да се отхвърли опцията за понижаване на вредата за пушачите е, може би, най-лошият образец в историята за занемаряване на науката, откогато Католическата черква забрани откритията на Коперник през 1616 година ", съобщи проф. Дейвид Нът, водещ невропсихофармаколог, специалист по лекарствена политика и създател на самостоятелния орган във Англия.

Според Хари Шапиро, основен редактор на изданието Burning Issues, милиони пушачи по света към този момент избират да понижат вредата за здравето си, като преминат на бездимни артикули. Той е уверен, че този развой би трябвало да протича по-интензивно. " Намаляването на вредата от тютюна е същински триумф в региона на публичното здраве, който се дължи на потребителите ", споделя той.

Пълният текст на отчета е наличен на:

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР