Снимка: ПресцентърПредупреждения отправи днес премиерът при посещението си в МОСВ.

...
Снимка: ПресцентърПредупреждения отправи днес премиерът при посещението си в МОСВ.
Коментари Харесай

Борисов: Искам справки за всички нерегламентирани сметища в страната и после жесток контрол

Снимка: Пресцентър

Предупреждения насочи през днешния ден министър председателят при визитата си в Министерство на околната среда и водите. Бойко Борисов откри през днешния ден актуализирания Национален координационен център в Министерството на околната среда и водите. Министър-председателят беше осведомен с задачите и функционалностите на центъра от министъра на околната среда Емил Димитров и заместник-министрите Славея Стоянова и Илияна Тодорова, предава.

Първата задача, разпоредена от премиера Борисов на министър Димитров е НКЦ да изготви информации за всички нерегламентирани сметища в страната и за положението на язовирите в страната, в това число и това на земеделските язовири. Министър Димитров пое ангажимент да пристъпи към неотложно осъществяване на поставените задания. Информацията ще бъде докладвана на премиера на съвещанието на Министерски съвет идната сряда.

По отношение на нерегламентираните сметища министър-председателят сподели: " Да заделим средства, да пратим да ги изчистят веднъж вечно и след това контролът да бъде нечовечен ".

Националният координационен център е звено в Министерство на околната среда и водите, което беше основано от министър Димитров още през февруари предходната година за да се овладее противозаконния импорт на боклуци и да се реализира нужната съгласуваност сред всички контролни органи, в това число Агенция " Митници ", Гранична полиция и Регионална инспекция за опазване на околната среда.

В резултат на активността на звеното нерегламентираният импорт на боклуци беше овладян, като съотношението на нерегламентираните транспорти по отношение на общия брой на транспортите за импорт на боклуци от февруари до декември 2020 година понижа от 11,6 до 1%.

Звеното реализира и съгласуваност на активността на Министерство на околната среда и водите по наблюдаване на комплексните и значими язовири за дейно ръководство на водните запаси и предварителна защита на риска от наводнения.
С оглед на потвърдената успеваемост на центъра министър Димитров предприе уголемение на неговата активност, като той към този момент ще обгръща и контрола върху замърсяването на въздуха, в това число контрола на оператори със значимо влияние.

През последните няколко месеца центърът беше освежен и уголемен с спомагателни зали, беше обезпечено модерно софтуерно съоръжение, осведомителни системи и системи за видеонаблюдение, които дават опция за непрестанно наблюдаване и надзор в действително време.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР