Снимка Пресслужба Президентство на БългарияПетел продължава да следи какво се

...
Снимка Пресслужба Президентство на БългарияПетел продължава да следи какво се
Коментари Харесай

Португалия предложи историци от ЕС да решат спора между България и Северна Македония

Снимка Пресслужба Президентство на България

" Петел " продължава да следи какво се случва с връзките сред България и нейна прилежаща страна. Сред точките в предлагането на португалското председателство на Съвета на Европейския съюз, квалифицирано за помощ в решение на разногласието на България и Северна Македония, е включването на историци от Европейски Съюз в работата на двустранната комисия.

Това сподели в Рим македонският президент Стево Пендаровски. Той разяснява тематиката за непубликуваното публично предложение на португалското председателство, чиято цел е да понижи напрежението сред София и Скопие, с цел да отпадне българското несъгласие за договаряния на Северна Македония с Европейски Съюз.

Пендаровски е на посещаване в Рим дружно с българския си сътрудник Румен Радев за обичайно отдаване на респект пред светите братя Кирил и Методий. Двамата имаха опция да беседват преди и по време на полета си от Скопие до Рим с български аероплан през вчерашния ден следобяд, написа

Няма съответни резултати от срещата им, само че в Скопие погледите са ориентирани към нея, защото от Европейски Съюз има напън българското несъгласие да отпадне на Европейския съвет на 21-22 юни и португалското предложение е част от това.

" Радев споделя: в този момент ще желаеме гаранции от Европейски Съюз дали ще се ползва Договорът за добросъседство. Нямаме нищо срещу трета страна, Европейски Съюз или Европейската комисия да каже дали договорът се движи с положително движение, сподели още Пендаровски, без да навлезе в детайлности. Не ни пречи да пристигна трети човек и да каже: това е истината. "

" Оставам оптимист "

Историческата комисия, към която е ориентирана огромна част от вниманието на обществеността в България и Северна Македония, обаче не изчерпва наличието на контракта, подписан от 2017 година Той планува подсилване на съдействието във всички сфери и възстановяване на връзките. Освен това София се базира на него, с цел да изисква да не се употребява терминът " македонски език " в присъединиталния развой.

Идеята историци от други страни да се включат в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия сред България и Северна Македония не е нова. Тя обаче се приема по-добре от македонската страна с аргумента, че външната вероятност би помогнала за излаз от блокажа. Българската страна оспорва това.

Документът бе показан в двете страни предходната седмица от еврокомисаря за разширението Оливер Вархеи и португалския външен министър Аугущу Сантуш Силва. Пендаровски твърди, че нито една от двете страни не е отхвърлила предлагането, само че прибавя, че двамата президенти не считат да поемат решенията за него от изпълнителната власт. " В този миг съм реалист и сдържан оптимист. "

Оптимизъм по тематиката изрази и немският министър за европейските въпроси Михаел Рот, който бе в Скопие през вчерашния ден. Пред премиера Зоран Заев той сподели, че " остава оптимист ", че е допустимо през юни да има пробив. Германия не съумя да преодолее българското несъгласие про време на личното си европредседателство през втората половина на предходната година.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР