Снимка PixabayГраждани на трети държави вече могат да работят у

...
Снимка PixabayГраждани на трети държави вече могат да работят у
Коментари Харесай

Всеки пети работник у нас може да идва извън ЕС

Снимка Pixabay

Граждани на трети страни към този момент могат да работят у нас при облекчени процедури с влезлите в действие от през вчерашния ден промени на Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност, написа вестник " Сега ", представен от Новини.бг.

Вместо 10 на 100 от числения си личен състав огромните предприятия към този момент могат да наемат 20 на 100 от работещите по трудов контракт от страни, които са вън от Европейски Съюз. Ограничението за дребните и междинните компании пък се подвига на 35% от средносписъчната бройка на работната им ръка. Необходимостта от изследване на пазара на труда при режим " Синя карта " за Европейски Съюз, която урежда пребиваването на висококвалифицирани експерти, напълно отпада.

Влезлите в действие промени вкарват условията на Директива (EС) № 2016/801 на Екологичен потенциал и на Съвета от 11 май 2016 година От Агенцията по заетостта оповестяват, че за облекчение на работодателите вкарват контролни листове за инспекция на окомплектованост на документите, оповестени към всяка съответна процедура.

По-широкото отваряне на българския пазар на труда беше извоювано от национално показаните работодателски организации с претекста, че сериозният дефицит на експерти за всички стопански действия от действителния бранш и на сезонни служащи е на път да блокира стопанската система на страната. Промените бяха дефинитивно утвърдени на 1 март макар митингите на синдикатите и опасенията, че улесненият импорт на работна ръка може да докара до дъмпинг на заплатите у нас. Те така и така са най-ниските в Европейски Съюз.

Бизнесът обаче упорства и за още промени, тъй като съгласно тях това не било задоволително за по-високата успеваемост на българския пазар на труда. От смяна съгласно работодателите имат потребност и други нормативни актове - Законът за професионалното обучение и образование, Законът за признание на професионални квалификации и съответните подзаконови нормативни актове и други.

ОЩЕ ОБЛЕКЧЕНИЯ

По-лесен достъп до страната ни и до нашия пазар на труда ще имат и научните служащи от трети страни, идващи за проучване, както и студентите, доброволците, участващите в стратегии за училищен продан или просветителни планове и работа по стратегии " au pair ". Приетите като стажанти при локален шеф също могат да упражняват претовареност без позволение за работа и след регистрация от работодателя в Агенцията по заетостта. Съкращава се срокът за даване на единно позволение за престояване и работа от 30 на 20 дни. От 15 на 10 дни пък се понижава времето за даване на позволение за достъп до пазара на труда за сезонната претовареност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР