Снимка ПиксабейНарастващото напрежение между Русия и Западния свят е поле

...
Снимка ПиксабейНарастващото напрежение между Русия и Западния свят е поле
Коментари Харесай

Център за изследване на демокрацията: Кремъл контролира медии в България директно

Снимка Пиксабей

Нарастващото напрежение сред Русия и Западния свят е поле и за идеологическа борба.

България е обект на широкомащабно съветско въздействие, улеснено от културната непосредственост, историческите връзки, както и от надълбоко вкоренените в страната политически и стопански вложения на Кремъл.

Това се споделя в отчет на Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД), анализиращ съветското медийно въздействие в четири страни - членки на Европейския съюз: България, Германия, Полша и Чехия. Според разбора съвкупността от тези фактори води до обилни следващи благоприятни условия за съветско медийно въздействие и дезинформация. То ставало посредством медии, следени непосредствено от Москва, както и посредством локални политически, олигархични и други медиатори, които са финансово и политически свързани с Русия и (пряко или непряко) въздействат на редакторската политика на националните медии. Често сходно въздействие е пречупено и през отношението на държавното управление на деня към Русия, гласи отчетът на ЦИД.

Продължаващите проблеми на България в областта на положителното ръководство и върховенството на закона рефлектират върху утежняване на медийната независимост през последното десетилетие. Липсата на потребителска просвета в обществените медии и на регулаторен потенциал изострят политическата поляризация и екстремизъм, което облагодетелства дейностите на Кремъл за разпространяване на дезинформация, насаждаща разделения.

Членството на България в Европейски Съюз и НАТО има възпиращ резултат пред повсеместното разпространяване на проруски послания, считат от Центъра за проучване на демокрацията. Участието на България в европейската политическа и дискусионна сфера е значим главен информативен канал при образуването на дневния ред на националните медии.

България показва лимитирана успеваемост за битка с осведомителните закани от непознати сили. Управленската рамка е обусловена от релативно безучастие и незадоволително признание на провокациите на (прокремълската) дезинформация и е лишена от цялостна оценка на националните уязвимости, се споделя в отчета.

Изследването преглежда сходствата и разликите в каналите и методите на разпространяване на проруски антидемократични послания в Европа във връзка с съществени тематики като национализма, миграцията, джендър идеологиите и енергетиката.

В документа се Докладът съдържа и оценка на устойчивостта на четирите страни по отношение на дезинформацията на няколко обособени нива: ръководство и образуване на политики, интензивност на гражданското общество и присъединяване и принос към интернационалните начинания за противопоставяне.

Предложени са решения за координирани политики и дейности за отбрана на демократичния дискурс и на цифровата осведомителна екосистема в Европейски Съюз от съветското медийно въздействие.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР