Снимка PexelsЯпонските опозиционни партии ще внесат вот на недоверие срещу

Снимка PexelsЯпонските опозиционни партии ще внесат вот на недоверие срещу ...

Внасят вот на недоверие срещу правителството на ЯпонияСнимка Pexels

Японските опозиционни партии ще внесат вот на недоверие срещу министър-председателя Йошихиде Суга във вторник. Лидерите от Конституционнодемократическата партия, Японската комунистическа партия, Демократическата партия за народа и Социалдемократическата партия стигнаха до решението в понеделник, след като управляващата коалиция отхвърли искането им за тримесечно удължаване на настоящата парламентарна сесия, която приключва в сряда, предаде asia.nikkei.com, цитирана от .

Това ще бъде първият вот на недоверие, внесен в долната камара на парламента на Япония от юни 2019 г. Когато бъде гласуван вотът на недоверие, премиерът има 10 дни да разпусне долната камара или целия кабинет. По-рано Суга беше предложил предсрочни избори, ако бъде внесено такова предложение - заплаха, която възпря опозицията да опита.

Управляващата Либерално-демократическа партия и коалиционният партньор "Комейто" сега планират да гласуват против предложението и да изчакат до края на септември, за да предизвикат предсрочни избори, загрижени, че кампанията по това време може да помогне за разпространението на коронавируса и да попречи на ваксинацията.

Япония засилва ваксинацията заради Олимпийските игри 
Япония засилва ваксинацията заради Олимпийските игри

Няма да допуска чуждестранни жители

Пред репортери в неделя по местно време след края на срещата на върха на Г-7 в Обединеното кралство, Суга не беше несигурен дали ще разпусне долната камара в отговор на вот на недоверие. "Ще се стремя да осигуря безопасността и спокойствието на колкото се може повече граждани, каза той. Нашият основен приоритет, разбира се, е коронавирусът, каза Суга, като така подклажда допълнително спекулациите за предсрочни избори през есента.

Японските власти по-рано обявиха, че засилват ваксинацията срещу коронавирус в страната, за да гарантират безопасното провеждане на Летните олимпийски игри в страната. По-малко от два месеца остават до събитието, а градът-домакин все още е в извънредно положение поради високия процент заразени. В същото време, Токио се готви да приеме десетки хиляди спортисти, медии, персонал и други чуждестранни участници за игрите.

Япония е изостанала по отношение на ваксинациите - само около 4% от населението е ваксинирано досега с 2 дози. Забавянето се обяснява до голяма степен с факта, че на Япония е отнело много повече време, отколкото на повечето други държави, за да одобри ваксината срещу COVID-19 и ограничения върху това кой може да я прилага.

Япония иска удължаване на извънредното положение до 20 юни 
Япония иска удължаване на извънредното положение до 20 юни

Олимпиадата е все по-несигурна

Но през последните дни темпът на ваксиниране драстично се ускори, отчасти благодарение на отварянето на масови центрове за ваксинация. Понастоящем правителството позволи на големи корпорации и университети да създадат свои клиники за ваксини, които потенциално достигат до близо 5 милиона жители. Властите заявиха, че са на път да ваксинират повечето пълнолетни граждани на Япония до края на юли, когато започват олимпийските игри в Токио.

Суга и Международният олимпийски комитет продължават да настояват, че игрите могат да се провеждат, без да се накърнява общественото здраве. Чуждестранните зрители няма да бъдат допуснати до Олимпийските игри, но с ускоряването на темпото на ваксинациите се твърди, че Япония клони към разрешаване на местните зрители да присъстват на игрите - може би до половин капацитет на местата.

В анкета, публикувана от вестник Nikkei в края на май, над 60% от анкетираните подкрепиха отмяната или забавянето на игрите. Игрите вече бяха отложени веднъж поради пандемията, но японското правителство и Международният олимпийски комитет ги насрочиха на 23 юли.
 

Съобщете ни, ако видитегрешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg