Снимка PexelsВ 6.32 ч., днес започна астрономическото лято, а специално

...
Снимка PexelsВ 6.32 ч., днес започна астрономическото лято, а специално
Коментари Харесай

Започна астрономическото лято

Снимка Pexels

В 6.32 ч., през днешния ден стартира астрономическото лято, а особено днешния ден е най-дългият за тази година - неговата дълготрайност е 15 часа и 19 минути. 

Лятото, както и останалите сезони, се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° по отношение на орбиталната низина, в която се движи Земята. Поради този надолнище разнообразни елементи на планетата са подложени на друго осветление от страна на Слънцето.

През лятото Северното или Южното полукълбо са оптимално наклонени към Слънцето, в резултат на което слънчевото греене доближава своя най-много, както и слънчевата радиация.

Астрономическото лято стартира в деня на лятното слънцестоене, когато лъчите идващи под ъгъл 90 градуса падат върху Северната (около 22 юни) или Южната (около 21 декември) тропична окръжност.

Поради обстоятелството, че повърхността е към този момент загрята от пролетния интервал и мощната слънчева радиация, слънцето продължава да нагрява интензивно континенталната и водната повърхнина. Съответно температурите доближават своя най-много, като някъде те надминават 40 градуса по Целзий, в някой рискови случаи и до над 50 градуса Целзий.

Тази година то ще съвпадне и с метеорологичното, тъй като с началото на новата седмица стартира стопляне на времето с повече слънчеви часове.

Валежите ще стопират в цялата страна, вятърът също последователно ще отслабва. В следобедните часове на доста места, основно в планинските региони ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици.

След това следва интервал от 2-3 дни, в който няма да има превалявания или те ще са на напълно малко места в страната, като температурите ще продължат да се покачват, тук-там ще доближават 35-38 градуса.Понеделник е и най-дългият ден в годината за нашите географски ширини. Той ще трае 15 часа и 19 минути.

/24 часа

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР