Снимка: PexelsНепълнолетните ще могат да посещават моловете само с възрастен

...
Снимка: PexelsНепълнолетните ще могат да посещават моловете само с възрастен
Коментари Харесай

Нова мярка в Пловдив: Непълнолетните само с възрастен придружител в мола

Снимка: Pexels

Непълнолетните ще могат да посещават моловете единствено с възрастен компаньон. Това е новата мярка в битката против разпространяването на ковид, която се вкарва в Пловдив.

Решението е на Областния спешен щаб и влиза в действие от 29 октомври до 12 ноември. За същия интервал се вкарва и ново работно време за заведенията от вида коктейл-бар. Те ще могат да одобряват гости до 23:30 ч.

" И двете решения са подбудени от практиката и след разбор. А точно, че когато учениците спрат да посещават учебно заведение, както и извънкласни
занимания, множеството се събират в тези търговски обекти. Говорила съм с шефовете на МОЛ-вете, които демонстрират схващане и ще окажат подпомагане. Също по този начин, с другата мярка, целим да не превърнем коктейл-баровете в нерегламентирани нощни нощни заведения, каквото се случи напролет “, разяснява регионалният шеф и ръководител на Щаба Дани Каназирева, представена от Българска национална телевизия.

Според представителите на Медицинския щаб, с цел да има резултат, ограниченията би трябвало да бъдат сложни, каквато е последната заповед на здравния министър за затварянето на нощните заведения и отдалечено образование за гимназисти и студенти. От разбора вършат извод, че скокът на позитивните проби е внезапен 14 дни след старта на образователната година, а децата карат вируса по-леко или без признаци, само че го придвижват.

" Не би трябвало да се залита в крайности и да се усилва суматохата и психозата измежду хората, като се взимат прибързани ограничения, които няма да доведат до спад, а само ще доведат до тежки удари върху стопанската система. По-важното за мен е наложените ограничения, прецизно да ги съблюдаваме като общество и да не се стига до повече затваряне на обособени браншове. Взетите решения през днешния ден, за спомагателните ограничения, бяхме подготвили още преди дни, само че нямаше да има смисъл от тях, без актуалната заповед на Министерство на здравеопазването “, изясни Каназирева.

Относно концепцията за въвеждането на вечерен час регионалният шеф разяснява, че е резервирана. Според нея би довела до още по-голяма суматоха и няма да има действителен резултат. А в случай че касае малолетните, то в самия Закон за протекция на детето, чл.8, има възбрана за всички малолетни лица да излизат без компаньон след 22:00ч, означи още Каназирева. По думите й най-важното е от тук нататък да за се ускори контрола с способените институции за съблюдаване на ограниченията и да се сътвори нужната организация в здравните си заведения.

За миналото денонощие на територията на Пловдивска област има 230 новодиагностицирани случаи на COVID-19. По информация на РЗИ новодиагностицираните медици са 4-ма лекари, 1 здравна сестра и 1 санитар. Извършва се епидемиологично изследване. До момента общо заболелите медицински лица в региона са 211, от тях 151 са към този момент излекувани, дейните случаи са 60.

През миналите 24 часа са приети в болница 17 души, като 6 от тях са в по-тежко положение. По информация на лечебните заведения общо на лекуване в Ковид отделенията са 281 лица, от тях с доказана коронавирусна зараза са 237. На интензивно лекуване са 8. Свободните кревати към днешна дата са 136, свободните стаи за непотвърдени случаи са 22, а интензивните кревати са 19. Има един умрял пациент - мъж на 68г. с съпътстващи болести - диабет и сърдечно заболяване.

По данни на РЗИ има по един болен възпитаник в ЕГ " Иван Вазов ", СУ " Св. Седмочисленици " и СУ " Патриарх Евтимий " Пловдив. Заразените с COVID-19 учители има по един в ОУ " Братя Миладинови ", ЕГ " Пловдив ", ДГ " Майчина грижа " и един помощник-възпитател в ДГ " Кремена ".

Извършват се епидемиологични изследвания и се взимат съответните противоепидемични ограничения съгласно съответния случай.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР