Снимка: PexelsБългария вече е на 112-о място в света по

...
Снимка: PexelsБългария вече е на 112-о място в света по
Коментари Харесай

Репортери без граници: България вече е на 112-о място по свобода на словото

Снимка: Pexels

България към този момент е на 112-о място в света по независимост на словото. Това оповестиха от " Репортери без граници ", съгласно които това е една доста тревожна обстановка. Анализът им бе за медийната независимост в България в годишния показател за свободата на словото.Страната ни е на последно място в Европейския съюз.

От организацията, която през последната година имаха неколкократно позиции и реакции по протичащото се с медиите в България, пишат в късото обобщение на обстановката от април 2020 година до момента, че " дребното сериозни публицисти са непрекъснато подлагани освен на оскърбителен акции и тормоз от страна на страната, само че и на заплашване и принуждение. Ситуацията с медиите е доста тревожна, тъй като никой не демонстрира интерес към следствието или осъждането на насилието над публицисти ".

Повече от емблематичните случаи през последната година в медийната среда в България - тук

Те дават образец с ареста и багра на журналиста на свободна процедура Димитър Кенаров, който все чака следствие на случилото се с него през септември 2020 година по време на антиправителствените митинги. Изреждат още случая с побоя над журналиста Слави Ангелов от март 2020 година, заканите против Николай Стайков поради следствието му за " Осемте джуджета и други.

" Журналистите постоянно са призовавани и разпитвани от полицията за своята работа, до момента в който политиците и олигарсите поддържат връзки, белязани от корупция и спорове на ползи, с проправителствените медии. Делян Пеевски, олигархът, който беше най-прословутото олицетворение на това неприемливо положение на нещата, продаде своите медии, само че въздействието му върху медиите продължава да бъде проблематично ", пишат още от " Репортери без граници ".

Организацията обръща внимание и на обстоятелството, че " държавното управление разпределя европейско и друго обществено финансиране за медии в цялостна липса на бистрота и това предизвиква медиите, които получават такова финансиране да се отнасят благосклонно към властта ". " Репортери без граници " означават още, че правосъдният тормоз над самостоятелни медии, като " Биволъ " и групата " Икономедиа ", съставлява непрекъсната опасност за свободата на печата. През юни 2020 година един от притежателите на " Икономедиа " Иво Прокопиев най-сетне беше оневинен по обвинявания, които наподобява са били политически стимулирани ", напомнят от " Репортери без граници " - делото против съиздателя на " Дневник " и " Капитал " и още петима души за продажбата на миноритарния дял на ЕВН.

Индексът на " Репортери без граници " всяка година прави оценка свободата на словото в 180 страни и територии. Тази година класацията демонстрира, че публицистиката е изцяло или съществено възпрепятствана в 73 от страните, а в други 59 страни търпи ограничавания. От Европейския съюз България заема най-ниско място, като преди нея са Боливия и Бразилия, а след нея Индонезия, Бенин и Замбия. Турция заема 153-то място. На първо място с " най - свободни медии " са Норвегия, Финландия и Швеция, а в дъното на класацията са Туркменистан, Северна Корея и Еритрея.

Истинската публицистика е антидот против дезинформацията

" Емблематично съвпадане е, че отчетът на " Репортери без граници ", излиза в деня, в който най-сетне стартира делото за задържането и полицейското принуждение над журналиста Димитър Кенаров. Усърдието, с което институциите прикриваха случилото се е показателно за отношението към публицистите и свободата на словото в България ", разяснява Ирина Недева, председателка на АЕЖ - България, в известие във връзка класацията.

" Истинската и сериозната публицистика е антидот против дезинформацията. Видяхме, че политиците употребяват тематиката за дезинформацията, с цел да упрекват политическите си съперници и да неглижират медиите, в които срещат рецензия вместо прослава. Истинският антидот на инфодемията е професионалната и смелата публицистика ", споделя още Недева.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР