Снимка: Pexels.comМежду 60 и 70% от анкетираните български младежи, учещи

...
Снимка: Pexels.comМежду 60 и 70% от анкетираните български младежи, учещи
Коментари Харесай

Учиш в чужбина, връщаш се за кариера в BG - 70% готови

Снимка: Pexels.com

Между 60 и 70% от интервюираните български младежи, учещи и работещи в чужбина, желаят да се върнат у нас и да градят кариерата си в родината. Това съобщи зам. общественият министър Зорница Русинова пред " Монитор ".

``
реклама

В Хага 100% от интервюираните на кариерен конгрес са изявили предпочитание да живеят и да се развиват професионално в България, като 30% са декларирали, че са подготвени да се върнат незабавно. До 5 месеца биха се върнали 35% от запитаните, а единствено 1 месец е нужен на останалите 35% за прибирането им вкъщи. Това излиза наяве от данните на Министерството на труда и обществената политика, предоставени за " Монитор ".

Отчетните данни са от сполучливо извършените конгреси взаимно с посолствата ни в столиците, където има централизация на български студенти, които работят в чужбина. На база на извършените анкети в Лондон, в Германия, Холандия и Виена излиза наяве, че те се интересуват освен от съответно работно място, а и от вероятността да се върнат у нас, разяснява още Русинова. В Лондон 68,2% от интервюираните младежи са декларирали, че имат намерение да работят в България в бъдеще. Едва 7,7% са дали отговор с " не ". В Кьолн 54% от запитаните младежи са декларирали, че имат намерение да работят в България, а 8% са дали отговор, че не биха се върнали.

В Мюнхен 52% са искащите да се върнат да работят у нас, а единствено 3% са тези, които не биха желали да работят в България, сочат данните на МТСП.

" Освен кариерните конгреси, проведени с работодатели, следва през идната година да стартираме да популяризираме, че България е привлекателна дестинация за работа. Има браншове с много атрактивни хонорари, с положителни обществени придобивки ", разяснява министър Русинова.

Няколко са новостите, посредством които МТСП възнамерява да върне българите от чужбина, описват от ведомството. Нова платформа уеб страница ще дава опция за повече информация и ще улеснява подаването на документи на хората. Ще се основат предпоставки човек да има по-облекчен достъп до услуги. Това ще стане допустимо от едно място – Агенцията по заетостта, да се подават документи към общината, Национален осигурителен институт и Национална агенция за приходите. Ще може и да се получава информация освен за работното място, само че и за изискванията за живот в определено обитаемо място, коментира още зам. общественият министър. Новата услуга ще проработи доникъде на 2020 година, увери Русинова.

За искащите да се върнат и да работят в България ще има и пакет от финансови тласъци. Таванът му ще бъде 1200 лв.. Ще се включват няколко неща – покриване на наема за жилище в границите на 1 година
разпределяне на средства за езикови курсове за член от фамилията или за курсове, за професионалната подготовка, защото е допустимо брачен партньор или брачна половинка да не приказва български. Ще се покриват и разноските в границите на до 4 месеца за детегледачка от бюрата по труда, за времето, в което фамилията се открива и детето не е записано да посещава детско образователно заведение, коментира Зорница Русинова.

За да бъдат подтиквани част от тези квалифицирани хора да работят освен в огромните градове като София, Пловдив, Бургас, а и в по-малки обитаеми места, с по-малки компании, в случаи, че работната заплата е по-малка от междинната за страната, от общественото министерството ще обезпечат половин минимална работна заплата върху главната, която индивидът получава. По този метод ще се развива и бизнес стопанската система в по-малките обитаеми места, коментира Русинова. В тази стратегия ще могат да аплайват освен българи учещи в чужбина, а и жители на Европейски Съюз. Програмата EURES се финансира от Европейския обществен фонд.

От септември тази година България е участник в мрежата. Организират се онлайн трудови тържища, където български работодатели имат опция да отворят платформа и в действително време да организират изявленията. През идната година ще има няколко такива мрежи за набиране на нови служащи, искащи да се развиват в България, разяснява още зам. общественият министър Зорница Русинова. С 5 милиона повече, или общо 10 милиона, ще отдели общественото министерство по стратегия EURES. Идеята е да се създаде нов подтикващ пакет за завръщане на мигрирали българи.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 CollectoRitioner (преди 19 секунди) Рейтинг: 4203 | Одобрение: -9337 САМО ГЕРБ! ТЕ СА НОМЕР 1! ТЕ МОГАТ ВСОЧКО!!!!! A COLLECTIONER OF RARE ARTEFACTS/OBJECTS (PAINTINGS, ANCIENT ASIAN SWORDS) AND A COLLECTOR OF ENVY. Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВ
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР