снимка ПетелПланирано престъпление, което трябва да се разследва от прокуратурата

...
снимка ПетелПланирано престъпление, което трябва да се разследва от прокуратурата
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Поръчката за тестове за чумата е планирано престъпление, Борисов или Порожанов трябва да понесат отговорност

снимка " Петел "

Планирано закононарушение, което би трябвало да се проверява от прокуратурата и за което би трябвало да има политическа отговорност, която да поеме или земеделския министър Румен Порожанов, или премиера Бойко Борисов. Така дефинира националният представител от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин спряната поръчка за проби за чумата по дребния добитък.

На конференция във Варна народен представител, който е определен от Ямбол и наблюдава от близко цялата драма към избиването на овцете и козите в Странджа, разяснява, че към поръчката има доста съмнителни обстоятелства. Един от тях напремер е, че компанията снабдител на тестванията е записана във френския град Монпелие. Там се намира и лабораторията, в които отиват пробите от болните животни, за които се взема решение дали да бъдат избити. Връзка сред

управлението на лабораторията и компанията има и на персонално равнище.

Вигенин разяснява също, че претекста за незабавната поръчка на организацията за сигурност на храните към компанията " Глобул вижън 2018 " ЕООД е, че болестта е доста рискова със смъртност до 100 % за засегнатите животни и по тази причина би трябвало да се работи незабавно.

„ Досега има едно животно, което е открито като умряло от чумата. От него са взети проби, от които още няма резултат към този момент 2 месеца “, съобщи националният представител. Той добави, че в Болярово има стадо, за което се твърди, че има две инфектирани животни. Те обаче още са живи, а и цялото стадо е крепко. „ Тези обстоятелства ни карат да се съмняваме, че става въпрос за опит на източване на държавни средства “, сподели Кристиан Вигенин.

Той съобщи, че Българска социалистическа партия упорства прокуратурата да се самосезира и да направи инспекция освен на съответната поръчка, само че и на цялата активност на БАБХ. Според депутата, там постоянно има случаи на състезания, които се печелят от единствена компания участник, както и на директни възлагания, без никакви състезания.

Кристиан Вигенин сложи от името на Българска социалистическа партия два въпроса непосредствено към премиера Бойко Борисов, който подреди прекъсването на поръчката за доставка на проби за чума, откакто беше публикувана информация, че спечелилата компания в действителност се занимава с компютри. Първият е, за какво министър-председателят е спрял поръчката, в случай че в нея всичко е изрядно. Вторият въпрос е предвид на цялата драма с избитите животни в Странджа, дали Борисов или земеделският министър Порожанов са подготвени да понесат политическата отговорност и ще докара ли това до оставки.

„ Тази поръчка е насмешка с хората, които изгубиха поминъка си “, безапелационен беше Вигенин. Той разяснява и различен факт – Европейски Съюз се отнася съществено към чумата, само че отчет на европейските специалисти за болестта в Странджа няма. Според животновъдите, нито един специалист от Европейски Съюз не се е срещал непосредствено с тях. Съществува единствено твърдените на шефа на БАБХ Дамян Илиев, че те са одобрили дейностите на организацията. Според националният представител, неговата оставка е закономерна, само че Българска социалистическа партия желае да види и политическа отговорност от страна на ръководещите.

„ След Странджа излязоха доста дефицити в работата на БАБХ “, сподели още Вигенин, който съобщи също, че в случай че прокуратурата не се сезира сама, той е подготвен персонално да го направи. Той добави, че доста въпроси се повдигат и от обстоятелството, че стопаните на животните на процедура нямат право по закон да апелират заповедите за избиването на добитъка им. Единствената правосъдна отбрана, която те действително могат да получат, е от европейския съд в Страсбург. Това повдига въпроса по какъв начин въобще са писани законите, сподели Кристиан Вигенин. Той беше безапелационен, че над организацията за сигурност на храните има разпънат политически чадър от ръководещите и прокуратурата би трябвало да откри аргументите за това.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР