Снимка: Петел, архивВ петък предстои рязко застудяване, което ще сложи

...
Снимка: Петел, архивВ петък предстои рязко застудяване, което ще сложи
Коментари Харесай

В петък предстои рязко застудяване

Снимка: Петел, списък

В петък следва внезапно захлаждане, което ще постави завършек на извънредно топлото за сезона време, най-малко към този момент, събщава Българска национална телевизия.

В цялата страна заран температурите ще са минусови, а на доста места ще се резервират такива и денем.

Преди това обаче и през идващото денонощие ще остане към момента извънредно топло. Минималните температури в множеството региони ще са сред 5° и 10°. Ще духа сдържан, краткотрайно мощен югозападен вятър, който още преди обяд ще стартира да се ориентира от северозапад, първо в Западна, а по здрач и в Източна България, и ще се усили. Предупреждение от първа степен за рисково мощни пориви, със скорост тук-там до 90 км/ч, е в действие в цялата страна.

Максималните температури на следващия ден ще бъдат от 8° до 18°. Ще доминира облачно време. Ще има и валежи, към момента от дъжд. само че до вечерта и през нощта против петък, със започващото захлаждане, дъждът по високите полета на Западна България ще минава в сняг, само че упованията са бързо да спре.

Много прохладно ще бъде и в планините, където ще духа мощен, краткотрайно плевел югозападен вятър, който след обяд в масивите от Западна България ще се ориентира от северозапад.

Облачността ще е забележителна, ще има и превалявания, като границата м/у дъжд и сняг ще е на към 1600 м. Максималните температури в курортите: 1° на Алеко, 5-6° в Пампорово и Боровец, 9° в Банско. Опасността от лавини отвън ски зоните в курортите остава доста висока.

Предупреждение за рисково мощен вятър е в действие освен у нас, съвсем на всички места на Балканите. Причината - леден атмосферен фронт, който доста бързо ще премине през полуострова, а предстоящите превалявания от дъжд ще преминат в сняг, само че бързо ще спрат.

Облачно и с превалявания, и от дъжд и от сняг, ще бъде в Източна, както и в част от Централна Европа. В Украйна има условия и за поледици. Слънчево ще бъде в северозападните региони от континента.

И у нас, в петък, преваляванията на всички места ще спрат, а облачността ще се раздра, само че ще остане прохладно и студено. В събота вятърът ще отслабне. Облачността ще е променлива, съвсем без превалявания. В неделя ще бъде облачно, със слаби валежи от сняг основно в Южна България. Температурите в съвсем цялата страна даже и денем ще се задържат под нулата.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР