снимка ПетелАпелативен съд – Варна потвърди наказание лишаване от свобода

...
снимка ПетелАпелативен съд – Варна потвърди наказание лишаване от свобода
Коментари Харесай

Рецидивист с 15 присъди отива в затвора за 8 години за жесток грабеж в гората край Гроздьово

снимка " Петел "

Апелативен съд – Варна удостовери наказване отнемане от независимост за период от 8 години на обвиняем за обир. Първата инстанция – Варненският областен съд е признала виновността на Благовест А., че при изискванията на рисков рецидив и в съучастничество с различен обвиняем е лишил сумата от 1200 лева, мобилен телефон, сим карта и ключ от автомобил на обща стойност 1662 лева Той използвал мощ и заплашване, а действието е съпроводено с причиняване на междинна телесна щета на потърпевшия. Недоволни от размера на наказването, Благовест и жертвата, конституиран като частен обвинител,  апелираха първоинстанционната присъда пред Апелативния съд.

През декември 2019 година подсъдимият научил, че потърпевшият търси жена за съкровен контакт. Уговорил своя позната да се срещне с него. Това станало в гориста околност край с. Гроздьово. На мястото пристигнали и двамата подсъдими. Те нанесли на мъжа удари с юмруци, след което Благовест употребявал и железна тръба, която носел. Така счупил крайници на жертвата. Откраднал ключовете за автомобила, мобилния му телефон и 1200 лева

Безспорно потвърдено е авторството на действието за осъщественото закононарушение – отнети движимости след употребявано принуждение. Благовест А. е работил при рисков рецидив. Той е осъждан 15 пъти, най-вече за закононарушения срещу собствеността. Налага се изводът, че престоят в местата за отнемане от независимост не е постигнал задачите на наказателната принуда. Подсъдимият е избрал незаконния метод на живот. В съответния случай е имал водеща роля при инициирането и организирането на похищението. След това точно той предизвикал междинната телесна щета. Нанесъл ударите с грубост и свирепост, надхвърлящи нужното за сломяване на съпротивата. Благовест е и индивидът, лишил непознатите движимости.

Предвид всичко това, първоинстанционният съд е определил наказване над междинния размер, очакван в Наказателния кодекс. За да се реализиран задачите на закона е належащо подсъдимият да бъде обособен от обществото за относително дълъг интервал, стимулира се Апелативният съд. Макар правосъдният състав да регистрира дребната възможност той да се поправи, ще му се отнеме опцията да прави закононарушения, а и ще се влияе предупредително върху други членове на обществото. От друга страна, не се постанова увеличение на наказването, поискано от частния обвинител, защото глобата клони към максимума.

Настоящата инстанция приема, че 8 години отнемане от независимост е заслужено и подхожда на публичната заплаха на действието и причинителя, по тази причина не е нужно изменение на наказването. С тези причини Апелативен съд – Варна удостовери присъдата на Варненския областен съд по отношение на Благовест А., обвиняем за обир, съпроводен с телесна щета. Настоящото решение предстои на инспекция от Върховен касационен съд при обжалване.

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР