Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : ISRO Една седмица

...
Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : ISRO Една седмица
Коментари Харесай

УСПЕХ: Индия изстреля първата си мисия за изучаване на Слънцето!

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit: ISRO

Една седмица след изключителния триумф на Индия на Луната, през днешния ден страната се насочи и към Слънцето! Ракета “PSLV ” излетя в 09:20 ч. българско време, с цел да изведе в космоса задачата “Адитя-Л1 ” – първата индийска слънчева обсерватория.

Понастоящем “Адитя-Л1 ” се намира в околоземна орбита. Но чрез личната си двигателна система орбитата ще бъде повдигана поетапно, до момента в който задачата се насочи в междупланетното пространство, към точката на Лагранж Л1 от системата Земя-Слънце. Това е гравитационно постоянен район, отстоящ на 1.5 милиона километра от нашата планета.

Именно там работи от десетилетия слънчевата задача на НАСА и ЕКА “Сохо ”, тъй че “Адитя-Л1 ” ще е положително попълнение към цялата интернационална флотилия от галактически апарати, учещи Слънцето.

Други слънчеви задачи, които понастоящем извършват своите задания, са “Солар Орбитър ” на ЕКА/НАСА, “Стерео-А ” и “Паркър ” на НАСА.

На борда на “Адитя-Л1 ” има коронограф, телескоп за снимане в ултравиолетовата област, два рентгенови спектрометъра, инструмент за проучване на слънчевия вятър, инструмент за проучване на слънчевата плазма и магнитометър. Всичките тези седем прибора са създадени в Индия.

Очакванията са “Адитя-Л1 ” да работи в продължение на най-малко пет години.

Видеозапис от изстрелването:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР