Снимка: Община Харманли Потопът 6 февруари 2012 г. 8.10 часа. Страховито

...
Снимка: Община Харманли Потопът
6 февруари 2012 г. 8.10 часа. Страховито
Коментари Харесай

12 години след потопа в Бисер: Цветя в реката и спомен за мъртвите

Снимка: Община Харманли

Потопът

6 февруари 2012 година 8.10 часа. Страховито бумтене се чува откъм река Бисерска, преминаваща през харманлийското село Бисер. Само пет минути по-рано кметицата Златка Вълкова е получила злокобно позвъняване по телефона от Община Харманли: " Евакуирайте се, скъса се стената на язовир Иваново ".

Снимка: Министерство на отбраната

Жената съумява да извика " Бягайте " към няколко съселяни, стоящи край моста, когато 3-метрова приливна вълна опустошава всичко по пътя си. Язовирът е единствено на 10-12 километра от селото. 

Бисер е под вода. Хората под паника се катерят по покривите на къщите си. Армията се включва в избавителната акция, като изпраща хеликоптери от авиобаза " Крумово ". БЧК пък оказа помощ на евакуираните, които бяха настанени в пространства на болничното заведение и старешки дом.

Снимка: Министерство на отбраната

По-късно татко и наследник от село Родопи, които се избавят по знамение, описват за претърпяното:

" Излизаме от селото, подминаваме моста и колата пропада. Когато се обадихме на тел. 112, споделиха: " Излизайте от колата, изчакайте, ще пристигна помощ. " Излязохме през прозореца. Вратите не се отварят - водата ги притиска. Грабна ни течението. И отново звъня - викат: " Изпратихме кола. " Е, хубаво, изпратихте кола - една дребна спешна количка. Тя въобще не влезе. Викам им, че тази кола не може и би трябвало да пристигна поголяма. Те ми викат " добре, чакайте ". Чакаме го и в тоя миг колата потегля... Направи 4-5 кавака и спря. " " Бяхме тогава в подобен капан, че няма място за оттегляне. Викам, в случай че се пусна, синът остава. Той от горната страна на колата реве: Тате, ще се удавя. Не ми се умира... Издържахме... "  

24 часа по-късно излиза наяве, че стихията е погубила 11 души, шестима от които от село Бисер . 10 от тях са се удавили, а 11-ата жертва е възрастен човек, получил инфаркт при гледката на давещите се домашни животни.

Снимка: Министерство на отбраната

8 февруари бе разгласен за ден на народен печал.

Разрушенията в харманлийското село обаче са големи. Стотици къщи бяха наводнени, а над 50 фамилии останаха на улицата, защото домовете им бяха унищожени.

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Впоследствие огромна дарителска акция събира над 3 милиона лв.. Още през същата година са издигнати 34 къщи. Обновени са и учебното заведение, здравната работа и църквата, които не са потърпевши от наводнението.

12 години след нещастието следите от наводнението към момента не са избледнели.

Снимка: Община Харманли

За нещастието, породена от безстопанствеността на язовира, и до през днешния ден няма наказани. Делото против единствения обвиняем - някогашния регионален шеф на Хасково Ирена Узунова, към момента не е завършило. То се гледа от Районния съд в Харманли. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР