Снимка: Габриела Наплатанова - bTV Като председател на Съвета на

...
Снимка: Габриела Наплатанова - bTV Като председател на Съвета на
Коментари Харесай

Румен Радев в Израел: Ще работим за възстановяването на преговорите в близкоизточния мирен процес


Снимка: Габриела Наплатанова - bTV

Като ръководител на Съвета на Европейски Съюз България ще поставя старания за възобновяване на договарянията в близкоизточния кротичък развой за намиране на трайни решения, водещи до мир и непоклатимост в района. Това сподели в Ерусалим президентът Румен Радев, който пристигнана тридневно посещаване в Израел, осведоми bTV.



Вярвам, че ще продължаваме да стоим твърдо в битката с тероризма и повишение на сигурността, разяснява президентът.

Израелският президент Реувен Ривлин от своя страна благодари за спасяването на българските евреи и прикани взаимно да се борим против тероризма, като упрекна Иран за неустойчивостта в района.

Ривлин поздрави на иврит Радев и брачната половинка му и сподели, че посреща същински другар на Израел.

„ Преди две години открих мемориал от спасяването на българските евреи в София и ще имаме скоро в Тел Авив. Израелският народ няма да не помни този самоуверен ход в мрачни времена. Вие имате морала да учите бъдещите генерации за толерантността би трябвало да се обединим против омразата отляво и отдясно и би трябвало да застанем серщу Иран, който продължава да спонсорира гнет и неустойчивост в региона”, съобщи той.

„ Терорът е идентичен, дали в Бургас, или в Йерусалим, и по тази причина ние би трябвало да си сътрудничим. Това са провокациите, само че има и благоприятни условия да си сътрудничим в туризма и високите технологии”, добави израелският президент.

Приятелството сред нашите нации беше потвърдено по най-категоричен метод в годините на Втората международна война, сподели още Румен Радев. „ Като президент на България аз съм горделив, че нашите жители направиха невиждан акт по спасяването на българските евреи и не позволиха нито един от тях да замине за лагерите на гибелта. И по този метод ние записахме една от най-светлите страници освен в нашата, а в европейската история. Затова ние през днешния ден с горделивост означаваме това събитие, само че и скърбим за евреите от Беломорска Тракия и Вардарска Македония, които не бяха български жители и не успяхме да спасим”, уточни той.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР