Снимка на стажант лекари след края на дежурство в ковид

...
Снимка на стажант лекари след края на дежурство в ковид
Коментари Харесай

На първа линия: Снимка показва съсипаните от умора медици в ковид отделение

Снимка на стажант лекари след края на дежурство в коронавирус поделение развълнува обществените медии. Неин създател е прочут пловдивски хирург, който е впечатлен от готовността на бъдещите медици да се борят безкористно със болестта на първа линия. Ковид отделенията в пловдивските лечебни заведения последователно се запълват и незабавно търсят доброволци.

Героите от фотографията на професор Росен Димов са неразделно до дежурните лекари в коронавирус поделение. Вижда ги в края на промяната им, унищожени от отмалялост.

На мен мощно усещане ми направи тяхната мотивация да бъдат непрекъснато до тежко болните. Това е от изключителна изгода за всеки един доктор, студент или стажант доктор, сподели проф. доктор Росен Димов.

Двете девойки са студентки в 6-ти курс. Не желаят да се обявяват и да приказват пред камерата ни. Мария Бончева към този момент е квалифициран доктор. От началото на втората вълна влиза в коронавирус отделението на болница „ Свети Мина “ първо като доброволец.

Обикновено сме по един доктор на промяна, рядко сме двама. Никога не се знае какво може да стане, какъв брой коли за спешна помощ може да дойдат, сподели доктор Мария Бончева.

Седем са колите за спешна помощ, които идват в първото й дежурство. Благодарна е за опита си като доброволец, тъй като срещата с най-тежко болните не е лесна.

Никога не забравяме очите на тези пациенти, това е много изтощаващо прочувствено, не толкоз физически, добавя доктор Мария Бончева.

В момента в коронавирус отделението, където е доктор Бончева, доброволци няма.

Набираме нови, защото вълната ескалира, усилват се броя на леглата и броят на случаите и имаме незабавна нужда от работна ръка профилирана. Вършат тези момчета и девойки безусловно всякаква работа и го вършат нормално безкористно, сподели проф. Петър Петров – шеф на МБАЛ „ Свети Мина “.

Ние като общество би трябвало да си дадем сметка, че в действителност непрекъснатото подчертаване единствено и само на недъзите в системата... води до принизяване на същинската стойност на хората и на структурите, които обезпечават нашето здраве, сподели проф. доктор Росен Димов.

Броят на пациентите с коронавирус единствено в болница „ Свети Мина “ е скочил четири пъти за седмица.

Репортер: Нели Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР