Снимка на повърхността на Марс, заснета от “Кюриосити на 1-ви

...
Снимка на повърхността на Марс, заснета от “Кюриосити на 1-ви
Коментари Харесай

Марсоходът Кюриосити измина 30 километра на Марс!

Снимка на повърхността на Марс, снимана от “Кюриосити ” на 1-ви юни т.г. Photo credit: NASA/JPL-Caltech

На 30-ти май одометърът на марсохода на НАСА “Кюриосити ” сподели, че той е минал 30 километра на повърхността на Червената планета! Постижението е значително, тъй като в историята на космонавтиката е имало доста малко самоходни машини в Слънчевата система, които са пропътували 30 и повече километра.

Абсолютният рекордьор по пропътувано разстояние на друга планета е марсоходът “Опортюнити ”, който в интервала сред 2004 и 2018 година измина 45.16 километра. “Опортюнити ” е и единствената самоходна галактическа машина, пътувала над 40 километра.

Веднага на второ място се подрежда руският “Луноход 2 ”, който през 1973 година измина 39 километра на Луната. На трето място е луноходът на пилотираната задача “Аполо 17 ”, който пропътува 35.74 километра през 1972 година. Луноходите на “Аполо 15 ” и “Аполо 16 ” надлежно са на четвърто и пето място с изминати към 27 километра за всеки от тях.

Тепърва следва да забележим какъв брой ще навърти “Кюриосити ” до края на неговата задача, която другояче стартира през 2012 година. Марсоходът към този момент е претърпял повреди, които са неизбежни за подобен дълъг период на употреба, само че нито една от тях не е съдбовна и не заплашва хода на работата му. Също по този начин колелетата му се износват по-бързо от предстоящото.

Като изключим руските и американските самоходни машини, упоменати нагоре, китайските имат по-скромни достижения. Марсоходът “Чжурон ” е минал към 1.9 километра на Червената планета. Първият луноход на Китай “Юту ” е съумял да пропътува единствено 114 метра, до момента в който вторият “Юту 2 ” е прекосил повече от километър (макар че е мъчно да се каже тъкмо какъв брой тъкмо, защото китайците рядко разгласяват новини).

Също по този начин през 2018 година Япония е успявала да изпрати на метеорита Рюгу свои астероидоходи в хода на задачата “Хаябуса 2 ”, само че, несъмнено, метеоритите са прекомерно дребни небесни тела, с цел да отчитаме съществени върхове на тях.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР