Снимка на останката от свръхнова Pup A, заснета от немския

...
Снимка на останката от свръхнова Pup A, заснета от немския
Коментари Харесай

Роскосмос иска парични компенсации от Европа заради спрените наблюдения на телескопа Спектр-РГ

Снимка на останката от свръхнова Pup A, снимана от немския уред “eROSITA ” на съветската обсерватория “Спектр-РГ ”. Фото: Роскосмос/eROSITA

. Санкциите, наложени от Европа в отговор на войната в Украйна, нанесоха сериозен удар върху Роскосмос. Единствената междупланетна и научна задача на Русия, тази на галактическия телескоп “Спектр-РГ ”, е сериозно осакатена откъм изследователска активност, защото Германия изключи най-мощния уред на борда – немския телескопичен инструмент “eROSITA ”. Сега Русия желае парични обезщетения поради спряната просвета.

Новината бе обявена от ТАСС.

Роскосмос съпостави европейските сътрудници по плана със щрауси, които “си заравят главата в пясъка и отхвърлят да дадат пояснение за какво въобще има наказания ”. Ръководството на галактическата организация твърди, че рестриктивните мерки нарушават партньорските споразумения и унищожават фантазията за взаимно проучване на космоса.

“Те са в ущърб спрямо научната стратегия на обсерваторията “Спектр-РГ ”, откакто бе изключен един от двата телескопични прибора. Въведените против нас наказания нанасят действителни загуби, които обезателно ще бъдат оценени и платени от европейските ни сътрудници ”, се споделя в известие на държавната корпорация Роскосмос.

Към сегашния миг управлението на галактическата организация не може да каже дали интернационалното партньорство с участнието на Русия ще продължи. “Очакваме отговор от нашите някогашни сътрудници, с които в продължение на години, на десетилетия градихме връзки и им давахме рамо в сложни моменти – в тази ситуация със Съединени американски щати, когато престанаха да летят техните совалки, както и с Европа, когато американците се отхвърлиха от ЕкзоМарс ”, акцентират от Роскосмос. В известието на Роскосмос се твърди, че Русия постоянно е демонстрирала неприкритост и е била подготвена за интернационално съдействие.

Относно “Спектр-РГ ”, съгласно подписаното споразумение руснаците се заели да качат на телескопа прибора “eROSITA ” гратис, стига немците да дават половината си научни данни.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР