Снимка на космическия кораб “Крю Драгън на стартовата площадка. Photo

...
Снимка на космическия кораб “Крю Драгън на стартовата площадка. Photo
Коментари Харесай

Русия направи последен опит да спъне изстрелването на Крю Драгън към МКС

Снимка на галактическия транспортен съд “Крю Драгън ” на стартовата площадка. Photo credit: SpaceX

На 22-ри февруари НАСА и СпейсЕкс извършиха процедурата за одобрение на галактическия транспортен съд “Крю Драгън ” за полет до Международната галактическа станция. Процедурата мина сполучливо и в случай че няма някакви други пречки или неприятни метеорологични условия, дебютното изстрелване на кораба в роботизиран режим е планувано за 2-ри март от галактическия център Кенеди в 09:48 ч. българско време.

Но по един проблем продължава да се работи до ден сегашен. Тъй като това е задача до Международната галактическа станция, полетът на всеки нов транспортен съд следва да бъде утвърден от интернационалните сътрудници. Те би трябвало да са уверени, че корабът е безвреден за орбиталния комплекс. По данни на уеб страницата Спейсфлайт Инсайдър, по време на разискването на годността на софтуера за съединяване със станцията, един от сътрудниците e дал своя вот с “не ” заради безпокойство от колизия с МКС поради компютърна повреда. 

Този сътрудник е Русия.

Въпросното съединяване на “Крю Драгън ” с МКС е планувано да се случи на 3-ти март в 10:30 ч. българско време. Корабът ще остане прикачен към станцията до 8-ми март, когато ще бъде обособен от орбиталния комплекс и ще се завърне на Земята чрез парашутни системи. 

Доколко недоволствата на Русия за сигурността на “Крю Драгън ” са основателни? Товарните галактически кораби като съветския “Прогрес ” имат самостоятелни аварийни системи за преустановяване на процедурите по съединяване при положение на сериозна щета на компютъра, която заплашва МКС от колизия. “Крю Драгън ” е друг транспортен съд – той има единична компютърна система, на която обаче обособените й съставни елементи имат аварийни такива. Руснаците питат за какво това е по този начин, а не са две обособени компютърни системи. 

Разбира се, Русия има право да показва мнение по въпросите за сигурността, защото е сътрудник на Международната галактическа станция. Действително обаче при съществуване на аварийни съставни елементи в единичната компютърна система на СпейсЕкс, шансът за повреда е пренебрежимо дребен.  

Иначе държанието на руснаците може да има по-просто пояснение – те са обезпокоени по отношение на идния полет на “Крю Драгън ”, тъй като при положение че мисията му е сполучлива, техният монопол върху доставката на астронавти до Международната галактическа станция ще завърши, затова просто употребяват случая, с цел да отсрочат полетите на американските кораби допустимо най-дълго. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР