Снимка на астероида Бену, заснета от “Озирис-Рекс на разстояние 80

...
Снимка на астероида Бену, заснета от “Озирис-Рекс на разстояние 80
Коментари Харесай

УСПЕХ: Автоматичната междупланетна станция Озирис-Рекс влезе в орбита около астероида Бену!

Снимка на метеорита Бену, снимана от “Озирис-Рекс ” на разстояние 80 километра. Photo credit: NASA’s Goddard Space Flight Center/University of Arizona

Първият ден на новата 2019-та година ни донесе превъзходно събитие: автоматизираната междупланетна станция на Съединени американски щати “Озирис-Рекс ” влезе в орбита към дребния метеорит Бену! Информацията бе оповестена през днешния ден от екипа на задачата. Двигателите на роботизираната станция се възпламениха за 8 секунди на 31-ви декември в 21:43 ч. българско време, а последващият разбор на данните сподели, че параметрите на орбитата на “Озирис-Рекс ” са съгласно упованията. 

Бену е най-малкото тяло в Слънчевата система, сдобило се с неестествен сателит. Радиусът му е едвам 300 метра. “Озирис-Рекс ” обикаля на към 1.75 километра от центъра на метеорита. Никога до момента орбитален галактически уред не се е намирал толкова покрай повърхността на проучвания си обект. Предишният връх в това отношение бе на европейската задача “Розета ”, която обикаляше на разстояние към 7 километра от кометата Чурюмов-Герасименко.

Напомням на читателите, че “Озирис-Рекс ” навлезе в покрайнините към метеорита Бену на 3-ти декември, само че окончателното проникване в орбита бе извършено едвам довечера. От тук насетне в продължение на идващите 12 месеца автоматизираната станция ще употребява петте си научни инструмента, с цел да изследва метеорита и да подбере място, откъдето да бъдат взети проби. “Озирис-Рекс ” няма да каца на метеорита, само че ще се сближи на броени метри от повърхността на Бену, откъдето специфична роботизирана ръка ще се протегне и ще събере материал. Ако всичко мине наред, в контейнерите ще бъдат събрани до 2 кг скали и грунт. Това ще е най-голямото количество материал, доставено на Земята от повърхността на друго небесно тяло след приключването на пилотираната лунна стратегия “Аполо ” през 1972 година.

За повече информация: НАСА (Озирис-Рекс)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР