Снимка МВнРВъншният министър съобщи дългочакана новина за всички българи, които

...
Снимка МВнРВъншният министър съобщи дългочакана новина за всички българи, които
Коментари Харесай

Министър Стоев: Всички 421 машини за гласуване зад граница са доставени

Снимка Министерство на външните работи

Външният министър заяви дългочакана вест за всички българи, които ще гласоподават зад граница. Доставени са всички 421 машини за гласоподаване зад граница, като са изпратени в дипломатическите и консулски представителства, заяви на конференция министърът на външните работи в служебното държавно управление Светлан Стоев.

Предстои до края на седмицата доставката на машините до съответните секции и предаването им на оторизираните за това чиновници.
    
Стоев акцентира, че сега има двойно повече секции от последните избори на 4 април, като изискванията и периодите за осъществяване на уговорките от страна на Министерство на външните работи са били едни и същи.

Това за Министерство на външните работи означаваше двойно повече работа при еднакъв човешки запас, разяснява той. Министър Стоев благодари и на българските общности в чужбина и уточни, че са скъп сътрудник при организацията на изборите.
 
Стоев даде образец, че от прилежащите страни Турция е с максимален брой секции. Значително е повишен броят на секциите в Гърция, за първи път ще се организират избори и на островите, което ще даде опция на българите на отмора или сезонни служащи да упражнят правото си на избор, разяснява министърът. Той означи, че в Германия има невиждан брой секции - 117 секции.

По думите му отводите за формиране на секции в страни се броят на пръсти.   
   
Актуалната информация за изборите българските жители могат да наблюдават както на уеб страницата на Министерство на външните работи, по този начин и на уеб страниците на дипломатическите и консулски представителства.
   
От Министерство на външните работи чакат ЦИК да дефинира окончателния състав на СИК зад граница. От външното ни министерство в събота са подали последната информация, в която са включени и представителите на политическите сили.  
    
Освен това хората, които ще заминат, не са минали никакъв курс на образование в ЦИК по отношение на машините за гласоподаване, а и няма методически инструкции, които да дадат опция членовете на СИК да се срещнат преди изборния ден с уговорките си и вероятно да зададат въпроси. Третият въпрос, който беше проблем и на предходните избори, е изясненост във връзка с попълване на декларацията по чл.33, за това къде да се попълня декларацията, сподели министърът.
   
Министър Стоев разяснява, че в случай че желаеме да имаме актуален избирателен кодекс, е извънредно време българските политици да се съобразят с рекомендациите, които се дават от интернационалните наблюдаващи. След всеки следващ избор Министерство на външните работи прави разбор и дава рекомендации към ЦИК по какъв начин да се усъвършенства организацията на изборите в чужбина. Много малко от нещата, които сме предложили, са вземани под внимание, разяснява още министърът в отговор на въпрос, представен от Българска телеграфна агенция.
   
Постоянният секретар Иван Кондов напомни, че в 68 страни ще се проведат изборите, при 784 оповестени секции от ЦИК, като за две секции се чакат позволения.
   
Калин Анастасов от работната група " Избори " посочи, че в 148 секции отвън страната са планувани две устройства за машинно гласоподаване, в 125 ще се гласоподава с една машина. Държави с машинно гласоподаване са да вземем за пример Германия - 99 машини в 56 секции, като в 39 секции по две машини, а в 17 - по една. В Турция в 49 секции ще се гласоподава с 69 машини, в Съединени американски щати - в 13 секции ще има 21 машини.
   
Над девет тона са машините, които превозихме и доставихме до нашите дипломатически и консулски представителства, пренесохме над 10 тона изборни бумаги и бюлетини, които след това ще бъдат върнати назад и предадени на ЦИК, над 5 хиляди счетоводни документа ще обработим, уточни Анастасов.
   
Изборите ще стартират в Нова Зеландия и има 128 часа до началото на вота там. Последно ще приключат изборите за Народно заседание за сънародниците ни в Сан Франциско, пише .
 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР