Снимка: Министерство на отбранатаБъдещото успешно изпълнение на задачите, които стоят

...
Снимка: Министерство на отбранатаБъдещото успешно изпълнение на задачите, които стоят
Коментари Харесай

Адмирал Емил Ефтимов към курсанти: Да бъдеш лидер, означава да носиш отговорност

Снимка: Министерство на защитата

„ Бъдещото сполучливо осъществяване на дилемите, които стоят пред Въоръжените сили на Република България, ще бъде във вашите ръце, сърца и мозъци. Вие ще сте тези, на чиито знания и умения, ентусиазъм и безстрашие ще разчитаме отсега нататък “.

Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов на срещата с курсантите и студентите на Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “, оповестиха от Министерство на защитата, написа Novini.bg.

Той взе участие в откриването на новата 2020/2021 академична образователна година във флотската ни Алма матер.

„ Да бъдеш водач, значи да носиш отговорност освен за себе си, само че и за подчинените си, да бъдеш способен, да бъдеш себе си. Това ще постигнеш единствено, в случай че си уверен, че знаеш и можеш. Възможностите пред вас ще дойдат, когато работите и се развивате “, безапелационен бе началникът на защитата. Като ученик на Висшето военноморско учебно заведение адмирал Ефтимов описа за своето образование и мотивацията си да избере военната специалност.

Той се спря също на значими детайли от историята на строителството на Военноморски сили в осъществяване на концепцията за отбрана на родните крайбрежия и съобразявайки се с физикогеографското разположение на страната и нейните ресурсни благоприятни условия. Началникът на защитата подчертава и върху провокациите в актуалната среда на сигурност.

„ Не си мислете, че в 21-ви век всичко е намерено, измислено и решено. Същите провокации и авантюризъм съществуват и през днешния ден, несъмнено в неотменна връзка с развиването на обществата и технологиите. Ако преди 500 години предизвикването е било по какъв начин да се плава 40 дни на дървени кораби и с нищожни ресурси, то през днешния ден това е да контролираш силата, способна незабавно да унищожи кораби с десетки човешки животи на борда “, съобщи адмирал Ефтимов.

Той уточни, че Въоръжените сили би трябвало да бъдат артикул на стратегическите цели на страната, а основна задача е превръщането на ресурсите в отбранителни качества, гарантиращи териториалната целокупност и националния суверенитет. Началникът на защитата прегледа участието на страната ни в НАТО на първо място като съгласуваност сред съдружниците, която се състои в другарство на един език, използване на общоприети процедури в връзките и идентични тактики.

„ НАТО е политико-военен съюз, в който решенията се вземат с консенсус. За да се вземе решение в Алианса, което е в полза на всички страни в политическо и военно отношение, страните би трябвало да имат ясно избрани народен интерес и цели, както и да познават механизмите в груповата система за сигурност за тяхното реализиране. Това е изкуство и за него са нужни готови хора “, безапелационен бе адмирал Ефтимов.

Той акцентира и на планирането на стратегическо и тактическо равнище, с цел да може тези, които ще се влеят в редовете на Българската войска, да упражняват тактики и да овладяват процедури, с които формированията да извършват оперативния и стратегически план, като се регистрират събитията, ресурсите и познаването на стадиите от планирането.

„ За всичко това трябват готови и мислещи хора “, заключи началникът на защитата.

Пред публицисти началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов заяви, че ще бъде основан теоретичен ръб за да се търси най-хубава симбиоза сред потребностите на армията и целите във военното обучение. В него ще бъдат включени началниците на висшите военни образователни заведения, представители на Института по защита и на Военната академия.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР