снимка Министерски съветНа днешното си заседание Министерски съвет отложи концесионните

...
снимка Министерски съветНа днешното си заседание Министерски съвет отложи концесионните
Коментари Харесай

Министерски съвет отложи концесионните плащания за летище София

снимка Министерски съвет

На днешното си съвещание Министерски съвет отсрочи концесионните заплащания за летище " София ", посредством смяна в концесионния контракт, с което се възвръща салдото на концесията, изяснява транспортният министър Росен Желязков, съобщи.

Така ръководещите взеха решение да отсрочат с 10 години заплащането на такси от страна на концесионера на летище " София ".  

И до момента не е ясно по какъв начин са изчислени тези 10 години и за какво дължимите през тях суми ще се заплащат чак в края на 35-годишния контракт. За съпоставяне - концесионерът на двете морски летища получи отсрочване на таксата с 1 година.

От дадената до момента единствена за момента конференция на концесионера стана ясно, че той няма да стартира незабавно построяването на трети терминал (който по контракт би трябвало да е подготвен до 10-тата година), защото това не се преценя за незабавно в актуалната обстановка. Концесионерът щял да направи някои поправки, които да приближат летището до европейските стандарти.

" Възстановяваме салдото на концесията на летище " София " само посредством отсрочване на годишни заплащания. Те нито се опрощават, нито се понижават. Същевременно, още този месец страната ще получи първичното концесионно заплащане в размер на 660 млн. лв., които са планувани в приходната част на бюджета ", декларира през днешния ден министърът на превоза Росен Желязков, представен от държавната пресслужба.

Ще бъде осъществяван годишен мониторинг и при възобновяване на икономическия баланс, считано от 2019 година, ще бъде възобновено заплащането на годишните хонорари, разяснява той. 

Транспортният министър добавя, че няма никакво съображение да се твърди, че изменението ощетява страната, макар че смяната значи отсрочване на заплащането на общо 245 млн. евро.

Във вторник (6 парил) водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова предупреди за готвеното решение и уточни, че това ще е " удар по бюджета на държвата ". Нинова изиска мораториум върху решения от национално значение на държавното управление и протегна ръка към анти-ГЕРБ партиите, с цел да бъде спрян " моделът Борисов ".

" Това е баснословна благотворителност от страна на страната за наша сметка  - половин милиард лв. ", е позицията на " Демократична България " по проблема, изказана във Фейсбук.

„ Единственото предпочитание на съперниците е да уязвят или провалят тази чиста, транспарантна и извънредно потребна за страната инвестиция “, разяснява в неприсъствен отговор Росен Желязков и напомни, че в продължение на 4 месеца е била осъществена инспекция и от Европейската комисия (ЕК) на концесията.

Наред с това има доказана подготвеност за финансиране на плана от 8 банки, като 4 от тях са интернационалните финансови институции – Европейска банка за възстановяване и развитие, Европейска инвестиционна банка, Черноморската банка за търговия и развиване и Групата на Световната банка, сподели още той.

„ Имаме подписан концесионен контракт, който е правно годен и обвързващ. Всички тематики, тези, хрумвания, изказвания, политиканстване на тематика мораториум върху нещо, което към този момент е реалност, е юридически нихилизъм и държавнически волунтаризъм ", разяснява транспортният министър.

Росен Желязков уточни още по време на съвещанието, че сега авиационният бранш е извънредно мощно и тежко обиден от пандемията.

„ Без концесионер рискът от ръководството и употребата ще остане в лицето на държавния летищен оператор “, изясни той и добави, че единствено за първите два месеца на тази година загубите поради мощно намалелия трафик и мощно намалелия пътникопоток при непрекъснати разноски на летището са в размер на 11 милиона лв..

„ Всички страни членки на Европейски Съюз започнаха нужните вероятни ограничения, с цел да подкрепят своите авиационни промишлености “, напомни транспортният министър.

" Соф кънект " подписа контракта с страната през юли 2020 година Участници в компанията са фондът Meridiam и строителят Strabag с 1%. Изборът  бе обжалван от другите четири участника в процедурата, а самото обжалване мина много бързо спрямо други през Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР