Снимка Министерски съвет“Минахме през тежки изпитания. Целият ни народ се

...
Снимка Министерски съвет“Минахме през тежки изпитания. Целият ни народ се
Коментари Харесай

Министър Кралев: Имаме ваксина, оптимист съм, че всичко това ще бъде зад гърба ни

Снимка Министерски съвет

“Минахме през тежки тествания. Целият ни народ се изправи против нещо, което не бяхме срещали до в този момент - една огромна пандемия. Спортът не остана настрана от общата рецесия. Според мен това беше един от най-засегнатите браншове ", сподели министърът на младежта и спорта Красен Кралев до момента в който разяснява изминаващата 2020 година и направи рекапитулация на българските спортни достижения в предаването на “Арена спорт ”.

" Единици бяха международните и европейски шампионати, които се организираха. Форуми като Летните олимпийски игри и Европейското състезание по футбол, които бяха предстоящи от милиони почитатели, бяха отсрочени, а това промени тотално картината на международния спорт, включително и на българския. Смятам, че от самото начало ние сме взимали извънредно съответни ограничения, като сме се водили от стадия на разпространяване на вируса. Мисля, че успяхме да се оправим с тази задача, тъй че да се минимизират вредите върху спорта, тъй като в действителност беше тежко за всички в тази обстановка. Погрижихме се вътрешният състезателен календар да бъде изпълнен оптимално. Почти всички федерации организираха надпреварите, които бяха набелязали. Това ненапълно попълни неналичието на интернационален състезателен календар. За огромните ни спортисти това не е задоволително, тъй като не е загадка, че в редица спортове няма задоволително вътрешна конкуренция. Ние като страна направихме всичко допустимо те да получат оптимално положителни условия за подготовка. Спестените средства от отсрочените интернационалните надпревари бяха ориентирани в подготовката на спортистите. Бяха извършени повече лагери, имаше опция да бъдат обхванати повече спортисти, а огромна част от подрастващите ни гении имаха опция да употребяват изискванията, които бяха и за топ спортистите ни. В края на годината бяха отделени в допълнение 2 млн. лева, които бяха разпределени към спортните клубове, с цел да се оправят с икономическите последствия от пандемията. Техният бюджет през идната година ще бъде в двоен размер, тъй като това е една от най-недофинансираните системи и оттук насетне един от целите на държавното управление ще бъде да влага точно в клубовете. През 2020 година капиталовата стратегия на ММС продължи с цялостна мощ макар пандемията. Смятам, че успяхме всички, като един екип, цялото спортно семейство, да излезем по най-хубавия метод от обстановката ”, съобщи Красен Кралев.

Той изрази вярата си, че с откриването на ваксина против COVID-19 спортният живот ще се върне към естествения си темп. „ Въпреки извънредно тежката година, която преживяхме, България имаше своите моменти на триумфи, имаше своите мигове на наслада, които ни донесоха българските спортисти, за което им благодаря. Благодаря им за проявения темперамент, проявената мощ на духа. Надявам се, че още напролет нашите спортисти ще имат късмет за изява на огромни интернационалните надпревари. Надявам се техният труд да се осъществя през идната година и всички планувани огромни интернационалните конгреси да се състоят. Имаме ваксина, оптимист съм, че всичко това ще бъде зад тила ни - тази тъга и това страдалчество, което всички българи претърпяха през тази година. Всеки един от нас е изгубил някой прочут, някой непосредствен в битката с панедмията. Аз се надявам, че всичко това ще остане зад тила ни и нашите спортисти ще продължат да ни радват и през идната година “, сподели министърът на младежта и спорта.

По време на гостуването си в Българска национална телевизия министърът направи коментар и за българските спортни триумфи през 2020 година Той отличи завръщането на тенисистката Цветана Пиронкова на корта. “Цвети се върна по един ослепителен метод. Формата ѝ беше незнайна за необятната аудитория, тъй като тя дълго отсъстваше от международната сцена поради майчинство. На “Ролан Гарос ” имаше късмет да победи Барбара Крейчикова, само че тогава и времето изигра неприятна смешка. Мачът беше преустановяван, тя загуби темп, само че формата ѝ беше впечатляваща. Григор Димитров също имаше мощни моменти през тази година. Сега с новия треньор - Данте Ботини се надявам 2021 година да бъде по-успешна за него. В тениса желая да отбележа и фантастичното показване на мъжете на ATP Cup при започване на годината. Отборът ни съумя да победи Англия и Молдова. Загубихме от Белгия, само че формата на тенисистите ни и самото показване в Австралия демонстрираха, че има доста добра млада промяна - Адриан Андреев, Александър Донски и Александър Лазаров. При дамите имаме четири състезателки в топ 200. Освен Пиронкова, Виктория Томова, Изабелла Шиникова и Елица Костова също дават поръчка за мощна година. Големият въпрос е дали ще успеем да изпратим играч на Олимпийските игри, тъй като считам, че имаме опция за пробив. Пиронкова и Димитров могат да поднесат изненада. Условията за подготовка там са малко по-особени, само че предвид на отлагането на Игрите, се надявам, че може да се откри малка врата и Българската федерация по тенис да може да помогне някой от тези двама прелестни спортисти да ни съставлява в Токио. Българските тенисисти ще липсват, в случай че не успеем да присъстваме в японската столица ”, съобщи Красен Кралев.

Спортният министър подчертава и върху мощното показване на девойките от женския народен тим по битка през 2020 година На Европейското състезание в Рим през март трофеи завоюваха Миглена Селишка и Мими Христова, Биляна Дудова завоюва сребърен орден, а Тайбе Юсеин стигна до бронзовото отличие. “Ние сме една от международните сили в женската битка, наред със Съединени американски щати, Япония и Русия. В това направление вършим нещо огромно. Говори се за българска школа, тъй като имаме личен жанр и почерк. Имаме голям капацитет и при подрастващите, тъй че можем да сме спокойни за бъдещето на женската битка. За мен Тайбе Юсеин е може би най-хубавата боркиня в света. Малшансът в Рим не ѝ разреши да стигне до поредна купа, само че в подмяна на това Меги и Мими се показаха по приказен метод. Биляна Дудова беше на секунди от златото. Погледна часовника 10 секунди преди края на финала, а това ѝ костваше купата. Новината тук е Юлияна Янева, която завоюва Световната купа в Белград. Всяко едно от тези девойки освен, че ще завоюва квота, само че може и да донесе орден за България от Олимпийските игри. В мъжката битка европейският първенец Едмонд Назарян, който е едно непретенциозно момче, извънредно надарено, с огромно сърце и голям капацитет, даде поръчка, че може да доближи и даже да надмине триумфите на татко си. Той има късмет да се потвърди в Токио, тъй като несъмнено за мен той е нашият любимец в категория до 60 кг. Силно показване в Рим имаше и Даниел Александров. На Европейското състезание Кирил Милов беше със заболяване и това не му разреши по-силна изява, само че съм уверен, че тези три момчета ще бъдат нашите козове за Олимпийските игри. За страдание свободната битка не е на равнището, на което чакаме от дълги години да се върне. Въпреки двата медала от Световната купа, те имат какво още да покажат. Пожелавам на Георги Вангелов да се пребори за квота и да ни пази почтено в Токио ”, означи спортният министър.

Обстоен разбор по време на предаването Кралев направи и на футболната година както за националния тим, по този начин и за клубния ни футбол. “За наслада на всички Георги Дерменджиев е минало за националния тим. Дано повече не претърпяваме сходна срамна година. В Лигата на нациите имахме 6 мача, в които направихме две равенства и четири загуби, като за 540 минути вкарахме два гола. Запознах се с отчета на националния селекционер, само че на никое място не видях една самооценка, на никое място не видях миг, в който да се каже, че треньорският щаб е сбъркал със селекция или в тактиката за осъществяване на мачовете. Загубихме 4 точки в първите два мача от Лигата на нациите след 90-та минута и то след фрапиращи неточности в промените и в тактиката, а това не беше маркирано на никое място в този отчет. Надявам се, че сходни мигове ще бъдат спестени на българските почитатели. Всички са осведомени с мнението на цялата футболна общност за работата на този екип и на този треньорски щаб. Аз изрично не съм склонен, че това са най-хубавите български футболисти, с които ние разполагаме. Това е ясно за всички. Виждаме представянето на младежите. В най-важния мач от години насам, който сме имали и който ни даваше късмет за класиране на Европейското състезание против Унгария, можеше да излезем в напълно друго положение, в различен състав. Много от самите играчи в националния тим споделят, че няма въодушевление и самочувствие в съблекалнята. Кой би трябвало да им го съобщи? Нали треньорът е този, който вдъхва самочувствието, вдъхва увереността на футболистите и той би трябвало да ги приготви за този мач. Нека да гледаме напред, тъй като имаме положително младо потомство. Има съвсем цялостен набор от футболисти във всички линии, който може да попълни мъжкия състав. Като стартираме от вратарския пост с Наумов от ЦСКА 1948, в защитния вал имаме Виктор Попов от „ Черно море “, братя Христови, които се показват на съвършено равнище като централни бранители, Антов и Турицов от ЦСКА-София, които са фантастични футболисти. Това важи и за опорния халф Лъчезар Котев от „ Арда “. В нахлуване също имаме доста избори – Светослав Ковачев, Станислав Иванов, Здравко Димитров, Мартин Минчев, Илиян Илиев, Калоян Кръстев, Филип Кръстев. Всеки един от тях може да играе в мъжкия тим. Вярно, групата за международните квалификации не е лека и не би трябвало да бъдем с огромни упования. Още през март месец ще би трябвало да излезем с радикално освежен народен тим. Очакват ни тежки конфликти. Още в първите срещи ще премерим сили с Италия и Швейцария, а по-късно гостуваме на Северна Ирландия. Ако успеем да достигнем до третото място, би трябвало да бъдем удовлетворени, тъй като конкуренцията е мощна. Най-важното като цел би трябвало да бъде да обиграваме нов състав и да трупаме точки, които да ни изкачат по-нагоре в ранглистата, тъй като би трябвало да попаднем в по-добра урна за идващите квалификации, с цел да имаме по-добри шансове за класиране “, сподели Красен Кралев.

Според него при провеждането на Конгреса на Българския футболен съюз би трябвало да се реализира конфликт на хрумвания сред претендентите и да се направи изчерпателен разбор на грешките, които са направени през годините, попречили на националния тим да се класира за огромен футболен конгрес. „ Футболните хора би трябвало да седнат, да приказват по-открито. Струва ми се, че липсва откритият диалог и казване на истината. Дори на предния Конгрес не се говореха нещата право в очите. За да минем напред, би трябвало да си кажем къде са проблемите и на вътрешно равнище, в организацията на вътрешния шампионат, и при работата с националните селекционери. Не виждам доста претенденти да има за треньори на националния тим, тъй като осъзнават сложното състояние сега. При краткотрайно управление на БФС, при извънредно тежка квалификационна група доста малко са смелчаците, които ще се нагърбят да създадат тази смяна. Струва ми се резонно Емил Костадинов да пази тезата, че би трябвало да се даде път на млади треньори, които да минат с едно равнище напред, както се случва в Германия. Всички желаят да вървят с набора си, с това потомство, с което са работили. От юношите и младежите да минат с по едно равнище нагоре “, сподели Кралев.

Той разяснява и положението на българския клубен футбол. „ Състоянието на българския футбол е функционалност на вложените в него средства. Вижда се, че там, където се влагат пари и се влагат мъдро, има резултати. През тази година класирахме два тима в Лига Европа. ЦСКА-София се показа почтено съгласно мен. Ако бяха вкарали у дома повече голове, щяха да вървят напред. „ Лудогорец “ се намира в едно положение на промяна на целия тим. Това нещо ще се прекара и мисля, че идната година те още веднъж ще се върнат на познатото си високо ниво. Генерално един от главните проблеми на българския футбол е съдийството. Няма по какъв начин при тези очевидни зависимости, които се показват от българските съдии и тяхното държание на терена, да се привлекат читави вложители в българския футбол. Никой няма да желае да си дава парите при подобен артикул и при такова отношение от страна на съдиите. Те отблъскват и публиката, отблъскват вложителите. Няма да приказваме какво се случва с футболистите, по какъв начин се обезверяват при серия от следващи отсъждания в тяхна щета. Аз се надявам, че след Конгреса това нещо ще се изкорени. Здраво би трябвало да се реже в съдийството, тъй като има доста проблеми. Всеки път кавги, брутални отсъждания. Няма по какъв начин да вървим напред без да се реформира тази част от българския футбол. Няма какво да си крием главите като щрауси, просто би трябвало да погледнем проблемите, да ги кажем очи в очи и да има воля да се трансформират “, безапелационен беше министърът на младежта и спорта.

Красен Кралев отличи представянето през 2020 година на младите ни очаквания в плуването Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров, които имат затрупан норматив „ А “ за присъединяване на Летните олимпийски игри. „ Те реализираха фантастични резултати. Имаме огромни упования към тях, а и към Антъни Иванов, който продължава да е на познатото равнище. В плуването сме длъжници като страна. За идващите години планираме доста съществено строителство на плувни басейни в страната. Там, където се работи вярно, ние би трябвало да бъдем безусловно съответни. Имаме доста мощни гении в плуването и ще ги подкрепим. Очакваме и още квоти. Догодина ще има 3 надпревари в България, които ще бъдат със статут на олимпийски квалификации и имам вяра, че родната аудитория ще ги подкрепи за класиране. Надявам се феновете да се върнат по трибуните напролет “, сподели Кралев.

Според него един от акцентите на спортната година в България е бил боксовият дуел за международните трофеи в тежка категория сред Кубрат Пулев и Антъни Джошуа. „ Кубрат заслужава единствено възторженостти за цялостната си кариера и за това, което реализира. Два пъти се изправя в мач за международната купа. Ясно е, че Джошуа е най-хубавият боксьор сега в света. Но той беше най-хубав и предходната година, когато Анди Руиз го нокаутира. При супер тежките всеки има своя късмет, в случай че е здрав. Големият проблем за Кубрат се оказа коронавирусът. Мисля, че точно той беше главният съперник, против който Кубрат трябваше да се бори в тази среща. Лично аз прекосих през това и знам, че даже леко да си изкарал това заболяване, няма по какъв начин да се възстановиш в границите на дни, на седмици, които той е имал за възобновяване. Нямаше по какъв начин Кубрат да каже авансово, да заяви на всички българи, че е минал през болестта. Категорично това го е изтощило, само че той направи каквото можа. Намери сили да излезе против Джошуа. В професионалния бокс при тежките всичко се взема решение с един удар. За страдание този път шансът не беше на наша страна “, съобщи министър Кралев.

Той добави, че в бокса се задава мощно потомство от млади боксьори. Европейски трофеи при подрастващите през 2020 година завоюваха Кристиян Цветанов, Ясен Радев и Радослав Росенов. „ За бокса вършим доста. През последните години построихме 5 нови зали в София, Варна, Плевен, Русе, Пловдив. Там тренира извънредно мощно потомство боксьори, което ще следва образеца на Кубрат Пулев. Оптимист съм, че ще имаме мотиви за наслада през идната година на Олимпийските игри “, сподели Красен Кралев.

Според него в първите месеци на 2021 година ще бъде открита многофункционалната „ Арена Бургас “, в която държавното управление влага малко над 57 млн. лева Залата ще може да приема надпревари от най-голям сан.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР