Снимка: Live.varna.bgДнес и утре Варна ще е домакин на национална

...
Снимка: Live.varna.bgДнес и утре Варна ще е домакин на национална
Коментари Харесай

Варна домакин на национална конференция „България в световната история и цивилизации“

Снимка: Live.varna.bg

Днес и на следващия ден Варна ще е хазаин на национална конференция „ България в международната история и цивилизации “. И тази година форумът дава опция на варненската аудитория да се срещне с десетки български откриватели, да чуе резултатите от техните изследвания, да взе участие в полемиките с тях и да получи отговор на своите въпроси, написа Дарик Варна.

Тази година подтема на конференцията е „ Знаци на паметта “. Включват се над 30 участници от Варна, София, Пловдив, Русе, Силистра и Разград. Те ще показват своите изследвания за събития, свързани с праисторията по нашите земи, образуване на българския етнос, духовния път на българите през вековете, с Възраждането и битките за национално избавление и други

Съществено място в програмата на конференцията ще имат етноложките тематики, като с тях е обвързвано и присъединяване на най-младите ни откриватели – група възпитаници от Хуманитарната гимназия във Варна и две осмокласнички от Разград, написа Moreto.net.

Етноложка тематика ще показа доктор Юлия Боева от София, обвързвана със смисъла на античните изображения на свастиката и други въртящи знаци, наследени в българската шевица.

Етнологът доктор Ирена Янчева от Пловдив включваме с тематиката „ Тракийският Херос в подтекста на културните въздействия от Балканите към Египет (вяра, почитания, иконография). От пловдивските откриватели в програмата вземат участие археологът Андрей Иванов – „ Олтарни плочи с нотопис от Родопите “ и Константин Каменов – „ Етнонимът БЪЛГАРИ в историята “. В етноложкия блок взе участие и потомственият дърворезбар от Трявна Уста Дарин Божков, който ще опише за енергийните хармонизатори в остарялата българска къща.

Най-добрият откривател на тангризма като част от духовния път на българите – Спас Мавров от Казанлък, ще изнесе отчет на тематика „ Храмът на Тангра “.

Проф. доктор Христо Смоленов ще показа „ Космометричният план на Омуртаг и Симеон и неговите варненски корени “. 

Доц. доктор Димитър Димитров прави преглед на зараждането и настоящите възгледи по хипотезата на проф. Петко Димитров за Потопа в Черно море преди към 7000 години. Праисторическата тематика продължава да създава Светлозар Попов от Варна, който търси „ Втори център в генезата на Западнопонтийската праисторическа просвета ”.

С откриването на Варненския некропол преди 45 години и неговите артефакти е обвързвано проучването на екип от ТУ и археолози от музея, което ще бъде показано от инж. доктор Йордан Бояджиев „ Златните произведения във Варненския некропол – състав, макроструктура и софтуерни особености ”.

Ще бъде маркирана 120-годишнината от основаването на Военноморската база във Варна с описа на о.з. капитан-лейтенант Пламен Петров за значимите моменти от нейната славна история.

Съвременен взор към тематиката за разговора сред културите и популяризирането на културно-историческото завещание ще даде доктор Даниела Тодорова от Шабла.

Историкът Петко Добрев от Силистра идва с тема-продължение – „ История на българите в Европа (V – X век) през погледа на исторически извори от български генезис ”, второ допълнено издание на неговата едноименна книга.

В края на съботния ден известният етнолог Стоян Райчевски ще показа своето извънредно забавно проучване в книгата „ Календар и обредност в Странджа и Източна Тракия “.

В неделната стратегия ще чуем обзорното проучване на Тодор Ялъмов от Института за антични цивилизации „ Медицинските и духовни познания в хилядолетната история на българите ”.

Историкът Костадин Костадинов от години взе участие с тематиката за ориста на българските общности в страните отвън днешните граници на България, а това лято приготви проучване „ Българските културно-исторически монументи в прилежащите балкански страни ”. Предстои книгата му да излезе от щемпел, като той ще направи показване в задатък в неделната стратегия.

„ Храмът на Богинята майка Понтика в Балчик ” е отчетът на Екатерина Пейчева – един от уредниците на тази конференция през годините, която ще опише какво се случва с този археологически монумент след неговото разкриване.

Варненската тематика в програмата е показана от още четири забавни отчета. Изкуствоведът Румяна Иванова ще показа проучването си за Кирил Шиваров във връзка 130 години от рождението му, с което завършва поредицата от събития, отдадени на огромния ваятел. Християн Облаков продължава да среща с поредицата видни варненски архитекти – този път с книгата си за Стефан Венедикт Попов.

„ Родовата памет – част от националната памет. Родово изследване с начало 1720 година ” ще показа Валентин Давидов от Варна. Ще бъде дадена опция на две студентки магистратура в компетентност „ Туризъм “ да споделят мисли по тематиката, която ги вълнува – „ Знаци на историческата памет в дестинация Варна и културният туризъм ”.

Събитието се провежда от съдружие „ България – дух и просвета “ със съдействието на Община Варна. Пълната стратегия можете да откриете ТУК.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР