снимка Live.Varna.bg, архивОбразованието остава основен приоритет на община Варна и

...
снимка Live.Varna.bg, архивОбразованието остава основен приоритет на община Варна и
Коментари Харесай

Община Варна се извини за закъснелите ремонти в училищата, тази година също ще има нови реконструкции

снимка Live.Varna.bg, списък

Образованието остава главен приоритет на община Варна и през 2019 г. Средствата по това перо възлизат на 142,7 млн. лв. и са с максимален условен дял – 35,1%, в общия бюджет, който тази година ще достигне близо половин милиард лв.. Това бе изтъкнато на днешното съвещание на ресорната комисия към Общински съвет – Варна, на което бе утвърден проектобюджетът за обучение, оповестиха от пресслужбата на локалния парламент.

Средствата са с 24 млн. лв., т.е. с към 20% повече по отношение на първичния бюджет за 2018 година. За държавно делегирани действия са заделени над 114 млн. лева, за дофинансиране – 8,8 млн. лева и за локални действия – 19,5 млн. лева

През годината ще бъдат направени съществени вложения в възстановяване на просветителната инфраструктура в учебни заведения и детски градини и основаване на съвременна база за обучение и кариерно развиване. Предвидените средства са в размер на 13,7 млн. лв., или двойно повече по отношение на предходната година. От тях 10,3 млн. лв. са за главен ремонт. В 20 учебни заведения предстоят поправки на спортните площадки, за които общината ще отдели 5,3 млн. лв.. Реконструкция ще бъде направена и на площадките за игра и спорт навън в 13 детски градини, за които в локалната хазна са заложени 2,4 млн. лв..

През тази година продължава строителството на нови здания към ДГ „ Карамфилче “ и „ Иглика “ в кв. “Виница ”. За двете здания са планувани общо 2,5 млн. лв..

Ремонт следва и в постройката на закрития Дом за деца, лишени от родителска грижа „ Другарче “. Имотът ще бъде преустроен и ще стане филиал на ДГ „ Д-р Петър Берон “, което ще коства към 150 хиляди лв. от бюджета за 2019 г.   Сред по-значимите обекти в финансовата стратегия са още реконструкцията на учебно заведение „ Васил Левски “ и преустройството на столовата в актова зала на I Езикова гимназия. В бюджета са планувани също 150 хиляди лв. за механически план на нова постройка на Математическата гимназия.

На днешното съвещание на комисията беше подложен въпросът с ремонтните действия в СУ „ Димчо Дебелянов “.„ Ремонтът на учебното заведение се оказа доста тежък. Надявам се той да завърши през март, само че това доста зависи от атмосферните условия “, сподели пред съветниците Лилия Христова, шеф на дирекция “Образование и юношески действия ” в Община Варна и началник на плана за рационализация на просветителната инфраструктура. Тя разясни, че има доста строги условия за осъществяване на обособените действия. Така да вземем за пример синята ударопоглъщаща настилка в двора на учебното заведение може да се постави при температура на въздуха над +10 градуса. „ Използвам случая още веднъж да се извиня на родителите, учениците и учителите за неудобството. Училищата, които ремонтираме по Оперативна програма “Региони в напредък ”, са доста остарели и непрестанно изникват нови проблеми “, добави Лилия Христова.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР