Снимка: Личен архив През юли 2021 г. Българската национална здравноосигурителна

...
Снимка: Личен архив През юли 2021 г. Българската национална здравноосигурителна
Коментари Харесай

Здравната каса поема 100% от сумата за продължително глюкозно мониториране на диабет тип 1

Снимка: Личен архив

През юли 2021 година Българската национална здравноосигурителна каса (НЗОК) одобри процедура по възобновяване на средствата за системите за непрестанен мониторинг на глюкозата (CGM) - за хора с диабет вид 1.

Какви са условията за реимбурсация на датчици за премерване на глюкозата?

Пациентите би трябвало да покрият няколко критерия, с цел да могат да аплайват за лекуване със датчици за дълготрайно мониториране равнището на глюкозата, това са:

1) Потвърдена диагноза захарен диабет вид 1 - належащо е да се показа здравна документи за хода на болестта и провежданата терапия, удостоверяваща вида на захарния диабет, копие от настоящ удостоверен в РЗОК протокол - епикриза от хоспитализацията при диагностицирането, скорошна епикриза или етапна епикриза;

2) Провеждане на интензифицирана инсулинова терапия с най-малко 4 приложения за денонощие или лекуване с инсулинова помпа;

3) Чести и непредвидими, в това число тежки дневни и/или нощни хипогликемии - належащо е да се показа дневник за самоконтрол на болния, удостоверен от лекуващия ендокринолог или разпечатка от датчик за непрекъснато глюкозно мониториране за последните 14 дни преди издаване на решението;

4) Лош гликемичен надзор - HbA1c ≥ 8% - належащо е да се показа истинска бланка от лабораторно проучване с автограф и щемпел на лекаря и ЛЗ или заверено копие (в случай, че е вписано в епикриза с отминалост до 1 месец преди кандидатстването не е належащо представянето на лабораторна бланка);

5) Деца под 18 годишна възраст;

6) Бременност/планирана бременност - наложително се дава здравна документи от АГ експерт за обмисляне на бременност, доказана бременност или здравна документи за осъществяване на процедура/и за зачеване.

7) Липса на изключващи критерии по т. В, които са:

   7.1. Захарен диабет вид 1 с отминалост под 6 месеца (Критерият не е наложителен за деца и бременни );

   7.2. Липса на съответна връзка с лекуващия екип;

   7.3. Чести хоспитализации във връзка декомпресиран захарен диабет.

Какъв е процесът за реимбурсация на датчиците за премерване на кръвната захар?

Ако пациентът дава отговор на критериите за реимбурсация, той следва да се свърже със профилирана комисия към лечебно заведение по желание и да се яви пред нея с квалифицираните проучвания и документи. След утвърждение от страна на профилираната комисията, последната издава протокол за определяне и разпределяне на датчици.

Веднъж получил наставление от профилираната комисия пациентът би трябвало да посети персоналния доктор за издаване на предписания, с които да получава здравното произведение всеки месец от аптека при предварителна спогодба с съответната аптека.

Какви са преимуществата на датчиците за премерване на глюкозата за пациентите?

Вече всеки пациент има достъп до здравните грижи, от които се нуждае за по-добър надзор на диабета. Няма спор, че инсулин подвластният захарен диабет e положение, което изисква непрестанно следене и предприемане на ограничения - датчикът осезаемо подкрепя подобрението в здравословното положение при тези пациенти.

За мен най-големите преимущества на датчиците са сигналите за ниска и висока кръвна захар, които вършат съвсем невероятно да се пропусне животозастрашаваща хипогликемия или продължителна хипергликемия, както и опцията за правене ежедневна/ежеседмична/ежемесечна статистика въз основа стойностите на кръвната захар, забелязване на трендове и адресирането им до реализиране най-благоприятен надзор на захарния диабет с минимални старания от страна на пациента.

Каква е настоящата обстановка на реимбурсация на системите за непрестанен мониторинг на глюкозата за пациенти с диабет вид 1 в България?

От моя опит като доктор и като пациент със захарен диабет вид 1 - утвърждението за започване на лекуване със датчици за дълготрайно мониториране става относително бързо, стига пациентът да е подготвил нужните проучвания и документи.

Специализираните комисии демонстрират самообладание и схващане към пациентите, работят неуморно в тяхна изгода макар дефицита на медицински фрагменти в цяла България.

Какви са главните провокации при реимбурсация на системите за непрестанен мониторинг на глюкозата в България?

Основните провокации, които съм забелязала, най-вече от професионална позиция, е неналичието на осведоменост у пациентите за съществуването на такива технологии. Има и пациенти, които не се интересуват и не желаят да надграждат познания и умения за възстановяване здравословното си положение. Разбира се, всички ние в здравната система, би трябвало да работим за повишение на здравната просвета на пациента и неговата осведоменост. Технологиите и лекуващия личен състав могат да създадат всичко, с цел да улеснят един пациент в живота с хронично заболяване, само че главната отговорност и ангажираност е на пациента. Важно е да се приказва повече по тематиката и да се работи за повишение на информираността на пациентите и лекуващия личен състав чрез здравни беседи, осведомителни брошури, кино материали, оптимално улеснение достъпа до информация по отношение на актуалните благоприятни условия за лекуване на захарния диабет.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР