Снимка Iz.ruГраждански самолети с пасажери на борда ще бъдат взривявани,

...
Снимка Iz.ruГраждански самолети с пасажери на борда ще бъдат взривявани,
Коментари Харесай

Русия ще взривява пътнически самолети, ако нарушават границите ѝ

Снимка Iz.ru

Граждански самолети с пасажери на борда ще бъдат взривявани, в случай че те нарушават въздушните граници на Русия, планува план за държавно разпореждане, направен от министерството на защитата, съобщи „ Известия “ , представен от offnews.bg.

``
реклама

Документът ще разреши да се открие огън по самолета – извършител, в случай че е налице действителна заплаха от това той да е камикадзе и да провокира екологична злополука, всеобща крах на хора или заличаване на стратегически обекти. Така ще се предотвратяват и терористични актове, свързани с похищение на самолети. Според неназовани специалисти, представени от съветската медия, сходни ограничения подхождат на интернационалния опит, включително и на американския.

Сегашният закон за противопоставяне на тероризма разрешава поразяването на всевъзможни цивилен самолети, намиращи се във въздушното пространство на Русия, в случай че те не съблюдават разпоредбите за потреблението им, не се подчиняват на настояването за кацане или за смяна на маршрута и при тези техни дейности могат да доведат до всеобща гибел на хора, или до някаква екокатастрофа. На първо място става дума за лайнери, оказали се в неразрешени за полети зони.

От друга страна, настоящото разпореждане на държавното управление за реда на използване на оръжия във въздушното пространство от 1994 година не разрешава удари по самолети, нарушаващи държавните граници, в случай че е известно, че на борда им има пасажери.

Новият документ би трябвало да в профил тези несъгласия, които бяха заложени в законодателството след гръмкия интернационален скандал, обвързван с заличавания от руските военно-въздушни сили южнокорейски „ Боинг “, нарушил пространството на страната през 1983 година, разяснява военният специалист Владислав Шуригин. Така през 1987 година Матиас Руст безпроблемно долетя в Москва. Изданието напомня случая от 2014 година с хипотетичното похищение на самолета от Харков за Истанбул в деня на откриването на Олимпийските игри в Сочи. Тогава водачите оповестиха, че на борда има терорист с бомба и упорства за кацане в Сочи, само че след това се оказал просто пийнал пътник.
В плана се планува в началото нарушителят да бъде предизвестен образно и по радио-каналите, че поради непокорство ще бъде открит огън. Ако няма реакция на това, ще бъде взривен – на въоръжените сили се позволява при нужда да задействат зенитно-ракетни и ракетно-артилерийски системи.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР