Снимка: IstockНадали сте чували за малката швейцарска община Райнау, в

...
Снимка: IstockНадали сте чували за малката швейцарска община Райнау, в
Коментари Харесай

Швeйцapcĸa oбщинa плaниpa дa пoдapявa пo €2000 мeceчнo нa гpaждaнитe cи

Снимка: Istock

Надали сте чували за дребната швейцарска община Райнау, в която живеят едвам 1300 души. През идната година обаче евентуално ще слушате по-често за нея. Причината: локалните управляващи взеха решение да проведат опита с категоричен базов приход, осведоми немският вестник Die Welt.

Въпреки че преди две години швейцарците отхвърлиха на референдум концепцията да се вкара сходен приход на национално равнище, наподобява, че на районно въпреки всичко ще бъде опитано. Инициатор на плана е локалната кино режисьорка Ребека Паниан, която ще снима опита money.bg.

Планът: в продължение на една година сред 600 и 700 души ще получават безплатно по 2000 евро месечно. В българска валута това прави тъкмо 3911 лв. на месец. Има обаче едно изискване - претендентите да не са изкарвали повече от 2500 франка или 2150 евро месечно до момента. 

Звучи изкушаващо, само че в плана ще могат да се включат единствено хора, които към този момент са регистрирани, че живеят на територията на общината. Деца и младежи под 25 години също ще могат да вземат участие, само че с по-малки суми.

Дали обаче ще започва плана през 2019 година е още рано да се каже, тъй като няма обезпечено финансиране. Планът е то да пристигна от дарения и фондации.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР