Снимка: Информационен център на МО, архивБългарският посланик в Пакистан Александър

...
Снимка: Информационен център на МО, архивБългарският посланик в Пакистан Александър
Коментари Харесай

Посланикът ни в Пакистан отзован след схема с мита и луксозно Бентли

Снимка: Информационен център на МО, списък

Българският дипломат в Пакистан Александър Парашкевов да бъде отзован единствено година след началото на мандата му, предлага държавното управление на президента Румен Радев, написа

Към решението на Министерския съвет няма приложени претекстове, няма и предложение за изпращане на нов дипломат, каквато е естествената процедура.

Парашкевов, който е боен доктор, бе изпратен като дипломат в Исламабад през 2019 година след номинация, направена от президента Румен Радев.

" В Министерство на външните работи бяха открити редица обезпокоителни обстоятелства по отношение на дейности на посланика ни, които бяха доказани след осъществена инспекция по предписание на министъра на външните работи Екатерина Захариева. Събраните данни, доказани и с нота на пакистанското Министерство на външните работи, са изпратени на основния прокурор на Република България. Своевременно бе известена и администрацията на президента ", е единственият коментар от Външно по отзоваването на дипломат Парашкевов.

Българският дипломат се е замесил в скица за импорт на първокласен автомобил в Пакистан, без за него да са платени мита и налози.

В Пакистан се води дело, а българският дипломат е бил спретнат в София много преди решението на Министерски съвет, излиза наяве от изявления в тамошните медии.

В Пакистан Парашкевов е изискал да му бъде позволено да внесе първокласен автомобил " Бентли " за потребностите си като дипломат. Така колата е била освободена от налози и мита, получила и дипломатически номер.

Впоследствие обаче пакистанската полиция заловила локален жител да ръководи автомобила с пълномощие от посланика, че я стопанисва.

Реално колата е била импортирана за пакистанеца, само че без да бъдат платени мита и налози, също така той я карал с дипломатически номер, обяснили пакистанците.

Парашкевов опитал да се измъкне, като заявил, че пакистанецът с " Бентли " -то работи в посолството ни.

Заради дипломатическия скандал обаче е изтеглен от Исламабад.

" Върнах се в България по фамилни аргументи ", упорства обаче пред " 24 часа " Александър Парашкевов.

Той е доктор по специалност и дълги години оглавяваше екипа за бързо реагиране на ВМА, бил е на задачи в Афганистан и Хаити. Преди да замине в Пакистан, Парашкевов бе изпълнителен шеф на русенската болница " Канев ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР