Снимка Имаше тревожно 30-кратно увеличение на случаите на морбили в

...
Снимка Имаше тревожно 30-кратно увеличение на случаите на морбили в
Коментари Харесай

СЗО: 30 пъти повече случаи на морбили в Европа

Снимка

Имаше обезпокоително 30-кратно нарастване на случаите на морбили в Европа предходната година, сигнализираха от Световната здравна организация (СЗО).

Здравните ръководители предизвестяват, че случаите към момента нарастват и са нужни „ незабавни ограничения “, с цел да се предотврати по-нататъшното разпространяване.

Повече от 30 000 души са били инфектирани през 2023 година, спрямо 941 през цялата 2022 година

СЗО счита, че това е резултат от по-малко деца, имунизирани против заболяването по време на пандемията от Covid.

Относно обстановката в Европа доктор Ханс Клуге, районен шеф на СЗО, съобщи: „ Видяхме в района освен 30-кратно нарастване на случаите на морбили, само че и близо 21 000 хоспитализации и пет смъртни случая, свързани с морбили. Това е тревожно. Ваксинацията е единственият метод да предпазим децата от това евентуално рисково заболяване.

Морбили може да бъде съществено заболяване на всяка възраст. Често стартира с висока температура и обрив, който нормално изчезва в границите на 10 дни - само че затрудненията могат да включват пневмония, менингит, слепота и гърчове.

Бебетата, които са прекомерно дребни, с цел да им бъде сложена първата доза ваксина, бременните дами и тези с отслабена имунна система са най-застрашени. По време на бременност морбили може да докара до мъртво раждане, импровизиран аборт и бебе да се роди с ниско тегло.

От всички страни в европейския район се изисква да откриват и реагират бързо на епидемии от морбили, дружно с слагането на ваксини на повече хора.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР