Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/FacebookДнес руските и украинските сили водиха интензивни

...
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/FacebookДнес руските и украинските сили водиха интензивни
Коментари Харесай

Защо Русия иска да вземе Соледар от Украйна?

Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/Facebook
Днес съветските и украинските сили водиха интензивни боеве за град Соледар в Източна Украйна – стадий от устрема на Москва да завладее целия район Донбас – като наподобява, че руснаците имат превъзходство.

Превземането на Соледар и неговите солни мини от Москва би имало алегорична, военна и комерсиална стойност за Русия. Ето за какво.
Символична стойност
Превземането от Русия на Соледар, чието население преди войната е било малко над 10 000 души, би било необичаен триумф за войските на Москва след отстъпленията на север, североизток и юг през предходната година.

Той се намира в украинската Донецка област, която Москва едностранно съобщи, че е анексирала през септември, макар че е окупирала единствено част от региона. Превземането на района е необятно обсъждано като военна цел на Кремъл.

Групата на съветските наемници „ Вагнер “ играе значима роля в офанзивата и нейният началник Евгений Пригожин ще може да употребява завладяването на града, с цел да усъвършенства престижа на организацията си в Русия.
Офанзивата на Бахмут
Соледар се намира на по-малко от 10 км. североизточно от град Бахмут, където от месеци се водят сражения в една от най-кървавите борби във войната, наречена „ месомелачка “. Ако Русия успее да превземе Соледар, тя евентуално ще може да употребява тази позиция, с цел да ускори офанзивата си против Бахмут. Тя би могла също по този начин да се опита да нападна тиловите позиции на Украйна там, с цел да обкръжи града.

„ Но това (превземането на Соледар) не би означавало, че украинската отбранителна линия или фронт са се сринали и че ще се наложи да се отстъпва на нови отбранителни линии “, сподели Олександър Мусиенко, анализатор от Киев.
Солни мини
В Соледар се намират и пещерни солни мини, които са благосъстоятелност на държавното дружество „ Артемсил “, което доминираше на украинския пазар, до момента в който не спря производството няколко месеца след нахлуването на Русия. От основаването си в края на XIX в. до момента предприятието е произвело повече от 280 млн. тона сол. Мините доближават дълбочина 200-300 метра и имат тунели с обща дължина 300 км., съгласно локален туристически уеб страница.

Някога предприятието е било считано за едно от най-големите в Източна Европа и е изнасяло сол за 20 страни. Веднъж в една от мините е бил пуснат балон с парещ въздух, с цел да се показва дълбочината им.

Солните мини биха могли да служат като търговски рентабилен актив, както и да се употребяват за предпазване на муниции и оръжия отвън обсега на украинските ракети.

Миналата седмица формален представител на Съединени американски щати съобщи, че Пригожин се интересува от придобиването на надзор върху солта и гипса от мините край Бахмут. Самият Пригожин е приказвал за „ подземните градове “ на Бахмут, като е декларирал, че в тях могат да се съхраняват войски и танкове.

Текстът е оповестен в „ Ройтерс “, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР