Снимка Фонд Руский мир“В началото на март в България тържествено

...
Снимка Фонд Руский мир“В началото на март в България тържествено
Коментари Харесай

Фонд „Руский мир“ : На Шипка е неспокойно

Снимка Фонд „ Руский мир “
В началото на март в България тържествено се означиха 140-години от освобождението от Османско иго. На честванията дойде делегация от Русия отпред с патриарх Кирил. Събитието, обаче, беше помрачено от дейностите на съветската страна, след което патриархът на среща с президента Румен Радев даже приказва за своето отчаяние от опитите погрешно да се интерпретира актуалната история. Гръмките заявки, последвали тази история, не престават в България, написа в материал Фонд „ Руский мир “, представен и показан от Агенция Фокус.

На уеб страницата е записано, че фондът е основан в осъществяване на декрет на Путин от юни 2007 година като главната му цел
Е разпространение на съветския език.
Ето какво написа в материала:

" Напомняме в какво се крие същността на делата. Годината от подписването на Сан Стефанския кротичък контракт, увенчал Руско-Турската война от 1877-1878 година, вследствие на който България получи самостоятелност получава самостоятелност, отбелязвана всяка страна като народен празник. По наложила се традиция в този ден се организират тържества, на които се изброяват народите, внесли своя принос за освобождението на България. Незнайно за какво в деня на 140-годишнината от освобождението на страната от Османско иго при започване на листата, изчетен на парада на паметника на Цар Освободител, се оказаха поляци, финландци и литовци.
По-късно на срещата с президента Радев патриарх Кирил съобщи, че е отчаян от премълчаната роля на Русия за освобождението на България от Османско иго. „ България бе освободена от Русия. Не от Полша, не от Литва, не от други страна, а от Русия. Откровено ще кажа, че ми е мъчно да чувам позоваване на присъединяване да други страни. Нито полският сейм, нито литовският сейм не вземали решение за началото на войната с Османска Турция “, съобщи патриархът.
Разбираемо е, че в деня на празника, който се счита за значим и в Русия, да се приказва за сходни неща напълно не се желае. Въпреки това патриарх Кирил е заставен да направи това. Президентът на България Румен Радев, който въобще е прочут с положителното си отношение към Русия и неведнъж е призовавал към съдействие с нея, е заставен да се оправдава. „ В никакъв случай не недооценяваме приноса на съветската войска в освобождението на България. Но съветската войска е многонационални и ние почитаме паметта на всяка нация “, отговори той на патриарха. „ Ние почитаме своята история. В нея е написано, че това е Руско-турска освободителна война. А не полско-турска или каквато и да е друга “, добави той.
Впрочем, друга е значимото: доста елементарни българи както и преди се отнасят добре към руснаците и към Русия. Ненапразно тук са уседнали и удобно се усещат голям брой наши съотечественици, които също участваха в тържествата по случай освобождението на страната.
В доста учебни заведения и университети се учи съветски език, организират се предавания на съветско кино, концерти имат актьори от Русия. България е страна със мощни русофилски обичаи. Ежегодно тук се организират събирания на десетки хиляди русофили.
За това подсети и самият патриарх Кирил, който елементарните поданици по време на обиколката му в страната приветстваха с съветски флагове. Преди занимаването си той прикани българските политици да се вслушват в народа, който храни дълбока благодарност на съветския народ за освобождението на страната. „ Бих ви посъветвал да отчитате настроенията на народа, до момента в който изграждате връзките с външния свят. Бих помолил в своята политическа активност да помните историята. И каквато и да е политическата обстановка, не забравяйте за Шипка “, съобщи лидерът на Руската православна черква.
Думите за неприятния случай можеха да се не помнят, само че сякаш в самата България желаят да раздухат този скандал.
Дни по-късно вицепремиерът Валерий Симеонов, говорейки за напълно странични работи, внезапно си спомни за визитата на патриарх Кирил, освен това го направи с предумишлено високомерен звук. Той свърза сумите, казани от патриарха, който Симеонов назова със светското му име, с нападателната реторика на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. „ Интересно е друго, обвързвано с неотдавнашното му заявление с държанието на патриарх Кирил, който се води аналогично. В смисъл Владимир Гундяев, употребявайки ролята на си на патриарх на Русия. В неговата тирада също прозвучаха нападателни заявки и искания към българската страна. Не се заемам да пояснявам задачите и държанието на Ердоган, само че считам, че сред тези две събития има връзка и че против България като страна, която не влиза в орбитата на тези две огромни страни – Русия и Турция се води избран политически напън “, изясни Симеонов думите си.
Вицепремиерът разви своята мисъл, заявявайки, че България към момента не се усеща независима. „ Нямаме самочувствието, което би трябвало а имаме, давайки живота на стотици хиляди почтени българи, отстояващи на фронтовете на балканския полуостров териториалната целокупност и обединяването на България. Които разгромяват турската армия и съветската войска. Изгонвайки ги от обичайно нашите български земи “, съобщи българският политик. „ Но за жал за 45 години социализъм обичайните български полезности са променени, цялата ценностна система. Това лутане за последните 20-30 години не може да се остави отпечатък върху публичното самочувствие, върху публичното съзнание “.
По-нататък той упрекна патриарха, че е „ изкопал костите на другите народи, дали своя живот на територията на България. Изкопал ги е, с цел да остави единствено съветските. Макар и в случай че се влезе в историческата реалност, във фактологията, ще се окаже напълно друго. Но няма да не преставам повече, с цел да не ме обвинят, че съм русофоб “.
Разбира се, вицепремиерът Симеонов, също така, че е несъвършен оратор, не е първият политик, който пропуща положителната опция да се резервира безмълвие. И въпреки всичко, това не е единствено персонално мнение на обособен, въпреки и почитан политик.
Очевидно това е мнението на забележителна част от българската политика, която е насочена към Европейския съюз. Още на идващия ден министърът на външните работи на България Екатерина Захариев направи следното изказване: „ Тъй както сме признателни на Русия, по този начин би трябвало да сме признателни и други нации, които са взели участие в освобождението. “
" И ние сме дали значително на Русия, дали сме писмеността и не пожелаваме ежедневни благодарности за това “, добави тя.
Цялата тази история припомня на друга. Помните ли? ПРез 2015 година външният министър на Полша Гжегож Схетина са освобождението на Освиенцим благодари… на украинските бойци. На това съображение, че концлагерът е освободен от войските на Първи украински фронт, значи и бойците са били украинци. Тогава, прочее, поляците направиха всичко, с цел да накарат президента на Русия Владимир Путин да се откаже от присъединяване на паметните тържества.
Прав е главата на синодалния отдел за външни църковни връзки на РПЦ митрополит Иларион Волоколамски, че всички страни от някогашния Варшавски блок са склонни към преразглеждане на историята и се стремят да понижат ролята, която Русия изиграва в най-важните европейски събития. Този развой тече и в България, въпреки и локалните политици към момента не желаят да ги считат за русофоби.
Засега в България паметниците на съветските бойци и генерали стоят, комплицирано се не помни за това кой точно пролива кръвта си за освобождението на страната от османско господство. За това припомня и открития на един от централните площади на София монумент на Царя Освободител Александър Втори. Който, несъмнено е и цар на поляците, популярен княз на финландците, само че въпреки всичко най-вече е прочут просто като съветски цар. ", написа в материал Фонд „ Руский мир “, представен и показан от Агенция Фокус.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР