Снимка флагман.бгНародните представители сформираха широк фронт срещу президента Румен Радев

...
Снимка флагман.бгНародните представители сформираха широк фронт срещу президента Румен Радев
Коментари Харесай

Флагман: След снетото доверие към правителството: ГЕРБ, ДПС, „Воля“ и ОП в широк фронт срещу президента

Снимка флагман.бг

Народните представители образуваха необятен фронт против президента Румен Радев във връзка вчерашното му обръщение към народа, с което той разгласи, че снема доверие от държавното управление, написа флагман.бг.

Декларации през днешния ден имаха поредно всички парламентарни групи - на ГЕРБ, „ Българска социалистическа партия за България “, Движение за права и свободи, „ Воля – българските родолюбци “ и „ Обединени патриоти “ (ОП).

Единствено социалистите поддържаха президента.

С любознание бе предстояща позицията на Движение за права и свободи, която по принцип гласоподава против държавното управление. Формацията на Доган и Пеевски обаче стои твърдо и зад статуквото в прокуратурата и зад новия основен прокурор Иван Гешев, който през последните дни влезе в изострен конфликт с Румен Радев.

От името на групата на ДПС декларация изнесе депутатът Йордан Цонев.

Президентът не снема и не дава доверие – пътят за решение на проблемите е разговор, бе поантата на изказването му.

Ние от Движение за права и свободи доста деликатно следим събитията, които се развиват в последните месеци, изключително след последните избори. Също по този начин доста деликатно следим и изявите на президента. На него, на тази институция Движение за права и свободи постоянно е гледала с особена вяра, с изключително очакване за отговорностите, които има индивидът, който заема този пост към единението на българската нация, към единството на българската нация, към всички процеси, които текат в страната. Президентът, който и да е той, няма изключително огромни властови правовмощия, само че има пълномощия да катализира избрани процеси или да стопира избрани процеси. От тази позиция ние деликатно наблюдавахме вчерашното изявление и доста деликатно го анализирахме в парламентарната група, сподели още Цонев.

Според него актът на президента е продължение на този на предходния президент Росен Плевнелиев през 2013 година

Никой президент преди този момент не е употребявал формулата „ смъквам политическото доверие от кабинета “. Президентът има право да прави обръщения, има право да дава оценки, само че ние още тогава казахме, че президентът Плевнелиев е в някакво свое измислено конституционно амплоа. Президентът не снема доверие и не дава доверие. Президентът обаче има право да каже своето мнение, да се обърне към българския народ към нацията, сподели още Цонев.

Според ДПС обаче снемането на доверие към държавното управление не е удачно за българския държавен глава.

Колкото до конкретиката на това послание. Президентът не сподели нищо ново. Уважаеми сътрудници от ГЕРБ, прелестно знаете, че властта се движи от рецесия в рецесия. Решават се рецесии единствено и само с умеенето на премиера да взема решение рецесия в остра фаза. Няма никаква предварителна защита на рецесиите, кабинетът, министрите и болшинството съвсем не вземат участие в решаването на рецесиите, добави още Цонев.

Той обърна внимание, че от три години Движение за права и свободи повтарят едно и също.

Има крещяща потребност от осъществяване на дълбоки институционални промени в множеството публични браншове в страната. Няма болшинство, което да има политическата воля да извърши тези промени. Това не е укор единствено към болшинството и към вас сътрудници от ГЕРБ. Такива промени се правят с необятно политическо единодушие. Иначе те или са обречени на крах, или съответният кабинет пада. Затова ние от три години призоваваме да седнат главните политически сили и да очертаят целите, т.е. секторите, които ще бъдат надълбоко реформирани, с цел да няма съпротива на този, който прави промените. За всичко друго може да има, добави още Цонев.

Той изясни, че от Движение за права и свободи са възлагали това на българския президент.

И в този момент, когато президентът установи, че се върви от рецесия в рецесия, че има рецесии в доста браншове, желая да запитам: отново от името на парламентарната група - самото изказване не задълбочава ли тези рецесии? Самото вчерашно изказване не задълбочава ли рецесията още повече, тъй като рецесия има? Посочва ли президентът формулата за излизане от рецесията? Нашата оценка е – не. Ако формулата е нови избори, ние не сме уверени, че те ще донесат нещо по-различно, добави още Цонев.

По думите му това не значи, че би трябвало да се отхвърляме от изборите.

Обаче предварителни избори се вършат, когато е ясно, че повече по този начин не може и че тези избори ще родят опция. Нямаме безапелационни доказателства, че тези избори ще родят опция, посочи още зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи.

По думите му, в случай че ще се прави упражнението „ стани да седна “, не си коства напъните на нацията Той попита дали войната сред институциите е средство за решение на рецесиите ли е.

„ Тя укрепва ли държавността. Ние от три години по тази причина предизвестяваме, че стартира един спор сред институциите, който през вчерашния ден прерасна във война. Т.е. няма да има никакъв разговор? Как ще се решат тези проблеми за разговор? „ Призовавам цялата нация да се сплоти и да сложим завършек на това “. Как обаче, с какво, по кой път. Нашето мнение на Движение за права и свободи, че пътят е разговор. Диалог сред институциите, разговор вътре в Народното събрание, разговор сред политическите партии “, добави Цонев.

Преди това Георги Марков в парламентарната декларация от името на ГЕРБ разгласи, че „ не е за поверие “, че президентът е снел доверие от държавното управление.

Според Марков държавният глава няма такова право, тъй като България е парламентарна република.

Доверието го дават българските жители на избори, а през 2019 година ГЕРБ победила изрично на европейски и локален избор, съгласно обяснението на депутата.

Крум Зарков в декларация от името на „ Българска социалистическа партия за България “ бе единственият, който удари рамо на Румен Радев.

ГЕРБ ги нервира не, че президентът смъкна доверието от държавното управление, а че споделя истината, уточни депутатът.
Вчера българският президент Румен Радев разгласи, че снема доверието си от държавното управление. Този акт е извънредно значим. Той не е невиждан. Други президенти са правили същото. Именно президентът Плевнелиев и президентът Желев. Ние може да не сме били съгласни с тяхната оценка, само че в никакъв случай не сме им поставяли под подозрение правото да се извърнат пред българските жители и да кажат, че държавното управление съгласно тях не си прави работата. От през вчерашния ден има доста мнения във връзка с това снемане на доверие. Пропускате една основна фраза на президента от през вчерашния ден. Тя ми се коства, че е даже по-важна. Президентът Радев сподели: „ На всичко това би трябвало да се постави край “. На кое? На розовите думи: да, на източването на обществените средства: да, само че и на още нещо. На безусловно неприемливото безучастие, което вкарва страната ни в безусловно безвремие, допълни Зарков.

Лидерът на „ Воля “ Веселин Марешки от името на парламентарната си група разгласи, че Румен Радев още веднъж е посочил, че не е президент на всички българи, а единствено на тези от Българска социалистическа партия.

Той и Искрен Веселинов от „ Обединени патриоти “ акцентираха, че това не способства за единството на нацията.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  1 Loshia (преди 2 минути) Рейтинг: 765 | Одобрение: -1235 Слаботоковия малоумник мунчо е пасажер и той си го знае кретена  Ухилен Да си взема ромката която го самоуби политически и да се маха от президенството!  Ухилен Борисов и да желае такава реклама неможе да си заплати  Ухилен Лошо има по неприятно от мене няма!!!!  0  0 Чичо (преди 2 минути) Рейтинг: 29631 | Одобрение: 3731 Нормално, всички патерици на Тиквата.  0  0 4udovi6teto (преди 2 минути) Рейтинг: 14795 | Одобрение: 5850 Този от фотографията е с три шкембета по-напред от президента.  Ухилен https://www.facebook.com/profile.php?id=100001222017028Валери СтанковНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР