Снимка Флагман.бгЛюбопитен спор в парламента предизвикаха промени в Закона за

...
Снимка Флагман.бгЛюбопитен спор в парламента предизвикаха промени в Закона за
Коментари Харесай

Вярвате или не!? Това се случва в парламента! Депутат към колегите си: Още никой не Го е видял

Снимка Флагман.бг

Любопитен спор в Народното събрание провокираха промени в Закона за ръководство на средствата от европейските структурни и капиталови фондове. Предложенията пристигнаха от депутати на ГЕРБ и бяха разисквани на пленарното съвещание в четвъртък, написа Флагман.бг.

Една от поправките регламентира, че ръководещите органи сами ще дефинират периода, в който бенефициентите би трябвало да показват съответните доказателства при даване на безплатна финансова помощ.

В момента този период е тъкмо закрепен на 10 дни. Новата дефиниция ще е „ рационален период, който не може да бъде по-кратък от 10 дни ”, което се оказа огромен проблем за Българска социалистическа партия.

Бургаският народен представител и правист Тодор Байчев разкритикува остро измененията.
„ Съжалявам доста, само че все още имаме уеднаквен метод във връзка с периода, а точно той е съответно деклариран – 10-дневен; до момента в който в този момент ни се предлага един период, който е международно незнаен, а точно – рационалният период. Трудно можем да разбираем какво значи рационален период. Разумът е нещо субективно, за един е едно, за различен е друго ”, сподели Байчев.

По думите му с измененията ще се даде опция на тези, които не са готови и изостанали в плановете, в „ един рационален период, както се споделя ” да ги отстранят. „ И както споделяше Радой Ралин – последните да станат първи ”, добави иронично Тодор Байчев.

Той разкритикува и други текстове. Думите му за рационалния период обаче жегнаха депутата от ГЕРБ Димитър Лазаров, който също е правист.

„ Чух нещо, което ненапълно ме учуди. „ Разумен период ” като разбиране и като наличие било нещо международно незнайно. Ами извинявайте, то първо го има в нашето законодателство – в значително закони. Второ, погледнете толкоз, толкоз богата процедура има по повод „ рационален период ” на Европейския съд за отбрана правата на индивида, където е казано, че то не се съизмерва в дни, месеци, години, а според от събитията се преценя дали един срок (примерно едно разследване) може да бъде рационален или неблагоразумен според от типа, формата, тежестта. То същото е и в съответния случай ”, аргументира се Лазаров. Той помоли Тодор Байчев да се въздържа от избрания като „ международно незнайно ”.

Байчев обаче взе думата за дуплика. Той изясни, че прави оценка напъните на Лазаров да легитимира законодателното предложение.
„ Но що се отнася до рационалния период, към момента не съществува легална формулировка за този период. Практиката е нещо друго. И в този смисъл мога да ви кажа, че има над 1 милиард вярващи в Христос, само че още никой не Го е видял ”, добави Байчев.

Председателстващата заседанието Нигяр Джафер (ДПС) изкоментира, че това било „ сериозен мотив ”.

В последна сметка промените в закона бяха утвърдени на първо четене със 110 гласа „ за ”, 6 „ срещу ” и 55 „ въздържал се ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР