Снимка Флагман28 градуса – критичната линия, над която не бива

...
Снимка Флагман28 градуса – критичната линия, над която не бива
Коментари Харесай

Внимавайте! Най-опасна за здравето е първата топлинна вълна

Снимка " Флагман "
28 градуса – сериозната линия, над която не трябва да се качва живакът на термометрите в офиса през лятото, припомнят от Регионалната здравна ревизия в Бургас. Фагман.БГ напомня, че ограниченията, които шефовете би трябвало да вземат в жегите, са заложени в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 година за минималните условия за микроклимата на работните места. Според нормативните условия и лекарските рекомендации, при работа навън при високи температури, би трябвало да се мине на омекотен режим на работа, изясняват експерти. Във връзка с настъпващите летни жеги и предварителната защита обвързвана с тях Флагман.БГ потърси за диалог доктор Вергиния Цанова, зам.-директор на РЗИ-Бургас.

-Д-р Цанова, нашите читатели питат кои групи хора са най-уязвими през горещите месеци?

- В жегите най-застрашените групи хора са над седемдесет и пет годишна възраст и децата, както и децата до 2-4 години, при които елементарно настава дехидратация на организма.

Хората с хронични болести или остро зародили в този интервал също са уязвими по време на горещините. Лесно податливи на топлите талази през лятото са и тези със злокачествени болести, с диабет и с някои ендокринни заболявания.

Горещите талази усилват и броя на трудовите злополуки измежду хората, които работят навън. Това се отнася за строителните и селскостопанските служащи. Работодателите са длъжни да съобразят работата им с температурните условия на външната среда.

Изследвания на учени в Съединени американски щати потвърждават, че физическият стрес за организма по време на жегите постоянно е съпроводен с душевен стрес и поведенчески разстройства, които постоянно водят до разнообразни реакции. Резултатите демонстрират, че по време на горещините настава и взрив на нападателните прояви в обществото.

- Г-жо Цанова, кои са първите признаци на топлинния удар? Какви превантивни ограничения би трябвало да се подхващат при високи температури, с цел да се избегнат нежелани произшествия? 

- Много рискови са първите горещини, а точно първата ударна вълна. Хората са неподготвени за нея и нормално се касае за високи температури, които настъпват след избран интервал, в който времето е било ветровито. Тогава доста елементарно се стига до топлинен удар.

Симптомите на един топлинен удар са свързани с гадене, повръщане, световъртеж и уязвимост. Не е изключено и приемането на крампи по крайниците, сърцетуптене, учестено дишане и пулс, намаляване на кръвното налягане и ред други. 

Съветвам хората да се обличат в светли облекла, с цел да могат да отразяват слънчевата светлина. Задължително е редом с това да одобряват доста течности, като вода, плодови сокове и айрян. Разбира се би трябвало да се употребяват в задоволителни количества, които да надвишават два литра в месеците от юни до август. Задължително е да се прекарва в прохладни пространства най-малко два-три часа на ден.

Ако хората имат прояви на физически дискомфорт, могат да слагат краката си в хладка вода или да си създадат хладък душ, или вана, а може и да обтрият тялото си със студени компреси.

Изключително рискови са тропическите нощи, при които температурата надвишава 20 градуса след среднощ. Те също провокират дискомфорт и е желателно жилищата да са хладни, като прозорците, които се намират от слънчевата страна би трябвало да се затварят денем, което е назад на признатата процедура, че би трябвало да се проветрява. Вентилаторите не правят работа над 35 градусова температура.

Бъдете изключително деликатни, когато пътувате!

Не оставяйте децата си в затворен автомобил, в който не работи климатик за дълготрайно време. Смъртоносно е! Такъв вид затворено пространство се нагрява доста бързо, температурата на въздуха се покачва и дехидратацията настава незабавно.

Важен признак на топлинния удар е, че без значение, че човек може да увеличи температурата си до 40 градуса, липсва изпотяване. В това е значителната разлика сред слънчевия и топлинния удар.
Тежкото прегряване на организма води до съществени и необратими нарушавания в мозъчните функционалности и постоянно до смъртен излаз

- Каква е наклонността, какви са ограниченията, които се подхващат в международен мащаб, имайки поради световното стопляне, което непроменяемо води до повишение на температурата в околната среда?

- В целия свят се подхващат ограничения във връзка с градоустройствените проекти и правенето на инфраструктурите, които в последна сметка понижават топлинното засищане и въздействието на горещите талази върху самите здания.

Прилагат се най-различни ограничения във връзка с цветовете на билдингите, на ширината на улиците, тъй като е потвърдено, че тесните улички задържат по-малко горещия въздух. По тази причина средиземноморските острови (напр. о-в Санторини) с техните тесни улички и светли цветове въздействат удобно върху градската среда и температурата на въздуха.

- По какъв метод РЗИ-Бургас ще осведоми жителите и гостите на града за заплахите, които крият идните летни месеци?

- До средата на тази седмица ще разпратим сигнален информативен бюлетин до градската администрация и всички огромни работодатели на тематика „ Слънцето - изгоди и вреди ”. През идната седмица ще излезе от щемпел предпазен флаер. Наши сътрудници ще го популяризират между  поданици и посетители града с осведомителна цел, с цел да се срещнат хората с рисковете, които крие горещото време и ограниченията, които те би трябвало да подхващат.

Искам да обърна внимание на жителите, че най- топлата част от деня настава след 14.00 часа. Тогава е най-високата температура на въздуха в градски условия. Най-добре в тези часове хората, които имат опция, да стоят на закрито.

Когато се почувстват зле, без значение в какво се показва дискомфортът, би трябвало да потърсят персоналния си доктор. При по-тежки положения да се обръщат и към центъра за Спешна здравна помощ, тъй като доста постоянно вършат колапси, губят схващане, при което е най-добре да бъдат потърсени незабавните екипи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР