Снимка: ФейсбукВ понеделник броят на загиналите при срутването на висящ

...
Снимка: ФейсбукВ понеделник броят на загиналите при срутването на висящ
Коментари Харесай

Срутване на мост в Индия причини смъртта на поне 134 души

Снимка: Facebook
В понеделник броят на починалите при сриването на провесен мост в Индия набъбна до 134 души, измежду които и доста деца, а полицията задържа девет души в границите на престъпно следствие на един от най-смъртоносните произшествия в страната през последните 10 години, съобщи „ Ройтерс “.

На фрагменти от времето директно преди сриването се вижда по какъв начин група младежи вършат фотоси, а други се пробват да разклатят моста от една страна на друга, преди да паднат в реката, когато въжетата, които го държат дружно, се поддават.

Полицията в западния щат Гуджарат, където е станало сриването, съобщи пред „ Ройтерс “, че е задържала девет души, откакто е записала наказателно дело против неназовани лица, виновни за ремонта, поддръжката и ръководството на моста. Високопоставеният полицейски чиновник Ашок Ядав съобщи, че детайлности за арестуваните лица ще бъдат разкрити по-късно денем.

Местни чиновници обявиха пред „ Ройтерс “, че шефът на моста, производител на часовници и електрически произведения, не е уведомил управляващите, че мостът ще бъде отворен още веднъж предходната седмица след ремонт, като прибавиха, че не е издадено уверение за валидност.

Пешеходният мост от колониалната ера над река Маччу в центъра
Всичко за Вашата сватба
на град Морби е бил цялостен със хора, наслаждаващи се на празнични тържества, когато се срутил в неделя вечерта, хвърляйки хората на към 10 метра в реката.

Около 400 души си били купили билети, с цел да се качат на моста и да отпразнуват празниците Дивали и Чхат Пуджа.

Около 35 жертви са били на възраст под 14 години, съгласно лист на починалите, възложен на „ Ройтерс “. До сутринта са били избавени към 170 души.

„ Хората висяха от моста след случая, само че се подхлъзнаха и паднаха в реката, когато той се срути “, сподели Раджу, свидетел. „ Не можах да дремя цяла нощ, защото бях оказал помощ в избавителната интервенция. Доведох доста деца в болничното заведение “.

Високопоставеният държавен чиновник съобщи, че броят на починалите е повишен до 134 души. Друг чиновник съобщи на място, че мътните води на реката затрудняват избавителните работи и че е допустимо да има затрупани хора под останките на моста.

Базираният в Гуджарат производител на електроуреди Oreva group, прочут със своите часовници Ajanta, е отговарял за поддръжката на моста в продължение на 15 години, съобщи Сандепсинх Зала, основен шеф на община Морби.
Всичко за Вашата сватба


„ Те не ни дадоха никаква информация, че ще отворят още веднъж моста “, сподели Зала. „ Не сме им издавали никакво уверение за валидност “.

Джайраджисинх Джадеджа, локален народен представител от партията „ Бхаратия Джаната “ на премиера Нарендра Моди, упрекна Oreva, че продава билети без ограничавания, и съобщи, че пренаселеността е довела до сриването на моста.

Преди това мостът е бил поддържан от локалната община, която е ограничавала броя на хората на моста едновременно до 20 души, сподели той.

Индийският вестник „ Експрес “ цитира представител на Oreva, който споделя: „ Докато чакаме повече информация, на пръв взор мостът се е срутил, защото прекалено много хора в междинната част на моста са се опитвали да го разклатят от едната в другата посока “.

Министър-председателят Нарендра Моди, някогашен основен министър на Гуджарат, изрази съболезнованията си на фамилиите на жертвите.

„ В този час на тъга държавното управление е с опечалените фамилии по всевъзможен метод “, сподели той.

Мостът е необятен 1,25 м и се простира на 233 м, свързвайки наследствения хотел Darbargadh Palace и града. Построен е през 1877 година, когато Индия е била английска
Всичко за Вашата сватба
колония.

Политиците от опозицията в Гуджарат, където изборите би трябвало да се проведат при започване на идната година, обявиха, че бедствието разкрива неналичието на контрол над инфраструктурата в страната.

„ Не единствено сме извънредно тъжни от сриването на моста в Морби, само че и доста ядосани. Защото това беше предстояща покруса “, написа в Twitter Гурдип Сингх Сапал, член на партията „ Конгрес “. „ От известно време насам сриването на мостове, обрушването на пътища, скъсването на язовири се случва много постоянно “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg