Снимка ФейсбукКметът на София Йорданка Фандъкова заподозря изпълнителя на ремонта

...
Снимка ФейсбукКметът на София Йорданка Фандъкова заподозря изпълнителя на ремонта
Коментари Харесай

Фандъкова смята, че фирма, ремонтираща центъра, се опитва да избегне бъдещи санкции

Снимка Facebook

Кметът на София Йорданка Фандъкова заподозря изпълнителя на ремонта на градинката против Софийския университет, градинката " Кристал " и част от улица " Московска ", че възнамерява да избегне бъдещи наказания. Така могат да се поясняват нейните думи пред публицисти, представени от организация " Фокус ". Днес Фандъкова, съпроводена от основния проектант на София Здравко Здравков ревизира осъществяването на ремонта на градинката против университета.

``
реклама

Кметът уточни, че на 14 март изпълнителят е изпратил писмо до общината, с което желае да се сформира комисия за приемането на първия стадий от плановете за ремонт на центъра, който включва цитираните обекти. Фандъкова изясни, че надзорът още в края на февруари е описал доста детайлно всички бележки, които има, и е сложил настояването за премахване на тези забележки.

" След приемането на писмото от изпълнителя, че са подготвени, надзорът е изпратил писмо, в което ясно споделя, че не са отстранени забележките. Според мен при неотстранени забележки да се желае приемателна комисия и привършване на обект, то значи единствено едно - че се търси метод да се оправдаят за глобите, които предстоят след това. Такова нещо аз няма да позволи ", изясни кметът на София.

Фандъкова изясни, че компанията би трябвало да в профил пропуските, като няма да получи удължение на периода по контракта. " Да създадат всичко допустимо, да се активизират и в границите на колкото дни те преценяват да отстранят всички бележки, които са има направени ", добави кметът. Фандъкова изясни, че няма да допусне да се заплащат пари за недобре свършена работа, а в случай че обектът не е подготвен в период ще бъдат наложени наказания.

Грешки на изпълнителя, а не на проектанта

Главният проектант на София сподели, че откритите забележки не са проектантска неточност, а неточност на изпълнителя. " Имаме поредност от забележки. Има разминаване в нулирането на фугите. Направихме записка във връзка с монтирането на обрушени детайли, които трябваше да бъдат сменени. Очевидно те не са сменени и са замазани с материал, който е чист теракол. Би трябвало да се употребява материал, който е за външна приложимост. Убеден съм, че всяка една от тези плочки би трябвало да бъде тествана отначало и да бъде сменена ", сподели Здравков.

Той посочи, че архитект, надзирател и строител би трябвало да седнат на една маса и да преглеждат забележките една по една и цялата нивелация. Според Здравков е нужна контролна геодезия, защото има кривини в самото осъществяване, както и да се извърши инспекция дали се основават локви.

" Последният документ в целия строителен развой се назовава акт 16 – това е държавната приемателна комисия. Ние като възложител сме много надалеч от убеждението, че акт 15 ще бъде подписан, до момента в който не се отстранят забележките ", сподели още арх. Здравков.
Фандъкова беседва с служащи на обекта.

Заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов сподели пред публицистите, че строителната площадка е открита на 2 юли 2018 година за период от 365 дни. " На този стадий имаме един утвърден акт 10, който е от 19 декември 2018 до 5 февруари 2019 година Имаме искания за още 17 дни за акт 10, които на този стадий не са утвърдени. Договорът е на стойност 17,8 млн. лева Неустойките при неспазване на периода е 178 хиляди лева дневно - 1 % от цената на контракта без Данък добавена стойност. Максималният размер на неустойката е 3,5 млн. лева, което е до 20% от цената на контракта ", изясни той.

Ремонтът на двете градинки и улица " Московска " се извършва от " ПСТ груп ". Това е една от двете компания, чиито контракти с общината за поддръжка на 5 региона в София бяха прекъснати през 2017 година по искане на кмета Йорданка Фандъкова.

Причината беше некачествено осъществяване. " Дано са си взели поука ", сподели Фандъкова при началото на ремонтните действия, когато разгласи още, че санкциите в контракта за закъснение и неприятно осъществяване са " най-тежките в страната ".

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Комента
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР