Снимка Фейсбук/Николай ВитановИзвестен наш професор обяви къде в България коронавирусът

...
Снимка Фейсбук/Николай ВитановИзвестен наш професор обяви къде в България коронавирусът
Коментари Харесай

Проф. Витанов: В София и Пловдив обстановката се влошава

Снимка Фейсбук/Николай Витанов

Известен наш професор разгласи къде в България коронавирусът нанася най-големи провали.

Математикът проф. Николай Витанов показа своя разбор на пандемичната обстановка у нас. По думите му седмицата ще бъде решаваща за това, накъде ще тръгне вълната. Числата, които излизат от компютрите, не ме вършат оптимист.

" Кратка информация за оперативната конюнктура за България във връзка с пандемията COVID-19 за 04 октомври 2021 година Тази информация е за хората, които желаят да знаят какво чакам, че ще се случи с пандeмията в околните дни. Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или неприятно, това излиза, това ви пиша.

Развитието е съгласно упованията. Следват картите за през днешния ден. Най-напред картата според проекта на Министерството на здравеопазването. Писах, че се чака появяването на области на равнище 4. Първата към този момент я коментирахме - Габрово. След това пристигна Перник, а в края на предходната седмица - Видин и Монтана. Гледаме картата през днешния ден - тя е планирана за сряда. Виждаме, че Видин и Монтана са се върнали на равнище 3. Но това е официално, тъй като тези карти се вършат по записаните случаи, а в събота и неделя, тези случаи са по-малко.

Реално видяно, Видин и Монтана са си на равнище 4. Другото забавно, което виждате, е че Кърджали е на равнище 1 - позеленя. Отдавна пиша, че кърджалийци ще си живеят релативно умерено. Е, обрисува ви се още една спокойна седмица там. Ако внимавате, ще поседите в зелената зона. Като има положителни вести, дано да ги кажем. Областите с дифузно разпространяване на болестта съгласно формалните данни паднаха от 21 на 12. Това е съгласно формалните данни.

Ако би трябвало да се съпоставя с нещо, то е с броя области с дифузно разпространяване преди седмица - тогава бяха 9. Значи, действително имаме утежняване на ситуацията. И по този начин и тази седмица няма да е лека.Писах към този момент, че тя ще бъде решаваща за това накъде ще тръгне вълната. Числата, които излизат от компютрите, не ме вършат оптимист. Отдавна предсказаният ви второстепенен пик се заформя. На прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост няма особени промени. Кърджали си е в оранжево. В София-град и в Пловдив ситуацията постепенно се утежнява, а в Кърджали - постепенно се усъвършенства.На нашата карта на риска София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона. Това крепи ситуацията към този момент, само че надали ще я крепи още дълго.

За който не схваща от подмятания, това " надали ще я крепи още дълго " е мно-о-о-ого пълен намек. Базовото репродуктивно число през днешния ден е 1.053. Стойността не е висока - обсегът на болестта се чака да продължи да се уголемява, само че постепенно. Здравната система се натоварва последователно и към този момент се оправя. Има непрестанно опити да бъда пришит към прогнози на други хора. Забелязахте нали - Витанов спря да афишира дълготрайните си прогнози и ориентацията почна да се губи. Из пресата се въртят вести за 10 000 нови случая дневно и локдаун от 15-ти октомври. Вече писах - не ме пришивайте към това. Никакви прогнози с цифри за октомври не съм правил. Казах единствено, че не дръзвам да пиша за смъртността през октомври. Защо не дръзвам - ще ви напиша на 1-ви ноември. Но вие и сами се сещате. Писах още, че в случай че Кацаров допусне 10 000 нови случая дневно, би трябвало да си прави харакири.

Дебело намекнах, че харакири няма да гледаме. Това са ми мненията по цифрата. Тотален локдаун на 15-ти октомври няма да има. Писах към този момент - няма политик, който да наложи цялостен локдаун посред предизборната акция. Най-много да има нещо локално, като в Габрово. Пък и гледайте Кърджали по какъв начин зеленее. Какъв цялостен локдаун ще им се постанова там на хората. Че ситуацията там към този момент е спокойна. Толкоз и за локдауна. Мисля, че съм явен. Никакво пришиване на Витанов към непознати прогнози. Каквито прогнози Витанов прави, ги прави тук. Хейтърите да вършат дълготрайните прогнози и прогнозите с цифри. Но не могат - има специфични две теореми на Витанов, който демонстрират, че злобарите са безполезни. Вие, които четете постоянно тези сводки, пазете се. Това, което идва, няма да е апокалипсис. Моята цел постоянно е била, колкото се може повече хора да минат през тази натресена ни пандемия без да имат провали върху здравето си. Вие минете през идващите седмици без проваляне за здравето ви, а който желае, да си играе на съветска рулетка. Това е към този момент. Желая ви здраве и триумфи и дано вирусът да ви заобикаля ", предвижда проф. Витанов, представен и от Novini.bg.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР